Singurul loc din România unde femeile au interzis. Nu au voie sub nicio formă

Singurul loc din România unde femeile sunt interzise. Nu au voie sub nicio formă

În România există un loc în care accesul femeilor nu este permis. Mai precis, locul respectiv este singurul loc de pe teritoriul României unde se aplică ”avatonul”. Ce înseamnă avatonul și care este acest loc.

Singurul loc din România unde femeile sunt interzise

Avatonul este chiar legea care oprește intrarea femeilor pe Sfântul Munte Athos din Grecia. Termenul de ”avaton” vine din limba greacă și înseamnă ”neumblat”.

De altfel, există și în România un anumit loc în care accesul femeilor este strict interzis. Este vorba despre Mănăstirea Frăsinei, care este situată în județul Vâlcea, în localitatea denumită Muereasca. De menționat este că la intrarea în lăcașul sfânt stă scris:

„Mînăstirea Frăsinei există de la începutul sec. XVIII. În anul 1710, doi călugări sihaștri vin și ridică aici, cu binecuvîntarea Episcopului Damaschin al Rîmnicului, o bisericuță din lemn cu hramul „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul”. În anul 1763 Cîrstea Iovipali cu fratele său Damian și cu fiul celui dintîi, Nicoliță Iovipali, zidesc în locul bisericii din lemn învechită, biserica din zid, care se păstrează pînă azi la cimitirul călugărilor. În jurul ei erau chilii, care azi nu mai sunt. Prin anul 1787-1788, în războiul turcilor cu nemții, schitul este părăsit de călugări, pustiindu-se pînă în anul 1845. (…) În tindă este pictura de la 1848. În anul 1864, Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, apreciind pe ctitorul cel nou de la Frăsinei, Episcopul Sf. Calinic, exceptează de la expropiere M-rea Frăsinei. În decursul vremurilor, Mînăstirea Frăsinei a prosperat cu alte clădiri și anexe, așa cum se vede azi. Sf. Calinic, Ctitorul Sf. Mînăstiri Frăsinei, a pus aici rînduiala de slujbă și trăire religioasă, după tipicul Sf. Munte Athos, în care se include și restricția ca în Sf. Mînăstire Frăsinei să nu intre niciodată femei”.

În ce alte locuri din lume femeile sunt interzise

În perioada comunismului, această interdicție a fost ridicată. Aparent, interzicerea femeilor a fost lăsată de Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica (1787-1868), cel care ar fi și vizitat mănăstirea în secolul al XIX-lea în calitate de episcop la Râmnicu Vâlcea. El a fost cel care a decis ca femeile să nu aibă acces îm acest loc sfânt, dar și să nu se mănânce niciodată carne la Mănăstirea Frăsinei.

De menționat este că în lume mai există și alte locuri unde femeile sunt interzise din motive religioase. Ele sunt Muntele Athos din Grecia, Muntele Omine din Japonia sau mormintele sacre Haji Ali Dargah Shrine din Mumbai, India.

Mănăstirea Frăsinei a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Vâlcea din anul 2015. Ea are codul de clasificare VL-II-a-B-09633.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI