Cum se vota pe vremea lui Nicolae Ceaușescu. Prezență la vot de 99,96%, în comunism

Cum se vota pe vremea lui Nicolae Ceaușescu. Prezență la vot de 99,96%, în comunism
Cum se vota pe vremea lui Nicolae Ceaușescu

Nu se știe ce înseamnă, de fapt, votul ”contra” în alegerile comuniste, fictive în esență, deoarece candidații erau toți de la același partid. Cum se ”vota” pe vremea lui Nicolae Ceaușescu?

Cum se vota pe vremea lui Nicolae Ceaușescu?

Nicolae Ceaușescu a fost primul lider al țării după moartea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej din anul 1947, care avea să conducă în premieră destinele românilor. În cadrul Plenarei CC al PCR, 25-26 martie 1974, s-a decis ca instituirea funcției de președinte al Republicii Socialiste România și înaintarea către Marea Adunare Națională a propunerii alegerii lui Ceaușescu în funcția de Președinte al RSR.

Cum se vota pe vremea lui Nicolae Ceaușescu. Prezență la vot de 99,96%, în comunism
Foto: Fototeca online a comunismului românesc

O dată la patru ani, el avea să fie reales de Marea Adunare Națională(MAN), dar nu de popor, ci de deputații aleși de popor pentru a-l reprezenta în MAN. De altfel, alegerile din România erau fictive, deși existau campanii electorale, iar procesul de votare era similar cu cel de astăzi și prezentat ca fiind democratic. Alegătorii participau fie de teamă și obligație, fie din datoria pe care o simțeau față de un sistem autopropus, ori pentru prilejul de a socializa sau de a-și manifesta indignare, pe cât posibil, față de sistem.

Se îngrijeau ca alegerile să se desfășoare corect, dar și ca cei de la conducere să obțină 99% din voturi

Circumscripțiile electorale de dinainte de 1989 nu erau prea diferite, ca și concept, față de cele de acum. Adică totul se raporta în funcție de numărul de locuitori, se țineau cont de regiuni, județe etc. Diferența, potrivit unui foste primărițe de comună hunedoreană, ce a stat la vorbă cu jurnaliștii de la totb.ro, era că „alegerile erau un proces preparat dinainte: candidaţii nu se autopropuneau pentru a fi deputaţi (la nivel comunal, municipal, judeţean sau în Marea Adunare Naţională), ci erau propuşi de oficiali locali, de organele de partid mai cu seamă”. Rezultatele erau faraonice, căci la fiecare scrutin, zeci de mii de oameni se asigurau că alegerile se desfășoară în mod corect. Tot ei se îngrijeau ca cei care erau la conducere aveau să obțină peste 99% dintre voturi.

  • În 1975, din 14.900.032 de votanți înregistrați s-au prezentat la vot 99,96%, 14.894.185 de electori. Toți pentru Frontul Unității Socialiste.
  • În 1980, au votat 15.629.098 din 15.631.351 de oameni cu drept de vot. Mai exact, numai 2253 de votanți au lipsit și doar 44 de voturi au fost anulate.
  • În 1985, 15,7 milioane de români s-au prezentat la vot. Toți au ales Frontul Democrației și Unității Socialiste. Nu a fost înregistrat niciun vot nul, deși mii de oameni își exprimau nemulțumirea cu creionul pe buletinele de vot.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI