Limba română este una care se schimbă constant. Multe cuvinte sunt adăugate în dicționarul limbii române destul de des. Unul dintre acestea este pronunțat și scris incorect tot timpul.
Știi care este singurul cuvânt care este scris și pronunțat incorect tot timpul? De fapt, este o întrebare capcană, deoarece cuvântul „incorect” este singurul cuvânt care este scris și pronunțat „incorect” în toate dicționarele.
Iată ce spune DEX-ul:
INCORECT, -Ă, incorecți, -te, adj. Care nu este corect, care nu este în concordanță cu anumite reguli; greșit, eronat. Nu m-am mai mirat de asemenea afirmație bizară, redactată într-o frază romînească incorectă. SADOVEANU, E. 84. Dar nici manuscriptul lit. A nu este ferit de oarecare forme gramaticale incorecte. ODOBESCU, S. II 352. ♦ (Despre persoane) Necinstit, neonest. Funcționar incorect.
„Incorect” este un adjectiv care se folosește pentru a indica faptul că ceva este neconform, greșit sau nu respectă regulile. Iată câteva exemple:
Potrivit unei analize efectuate de lingviști la nivel mondial, limba română este unică în lume din mai multe puncte de vedere. În momentul de față, limba română se scrie pe baza alfabetului latin.
Alfabetul actual al limbii materne a vorbitorilor de română cuprinde 31 de litere, ce formează cuvinte sau grupuri de cuvinte. În timp, vocabularul limbii române este îmbogățit.
Prin urmare, dacă în urmă cu doi ani de zile aveam circa 120.000 de cuvinte, în prezent este mai bogat. Cea mai recentă ediție a Marelui Dicționar al Limbii române ne spune că, la ora actuală, limba noastră prezintă nu mai puțin de 170 de mii de cuvinte.
De precizat este faptul că acest total este calculat fără a ține cont de diminutive, ce reprezintă aproximativ 30 de mii de cuvinte, potrivit lingviștilor.