Limba română se remarcă printr-un vocabular bogat. La rândul ei, aceasta este plină de cuvinte mai puțin știute. Se pare că există și un cuvânt care începe cu ”tm”. Dacă nu știai acest lucru, îl poți afla din rândurile de mai jos.
Unul dintre jocurile care ne pune la încercare cunoștiințele legate de limba română este fazan. Nu puține au fost situațiile în care ai fost provocat să spui un cuvânt care începe cu ”tm”.
De-a lungul timpului, această provocare a băgat foarte mulți oameni în ceață. Însă, de acum nu va mai fi cazul. În momentul în care vei fi provicat să spui un cuvânt care începe cu ”tm” poți spune ”tmeză” .
Citește și: Care sunt singurele cuvinte din limba română care încep cu ”pt”. Doar câțiva români știu că există
Potrivit DEX, termenul „tmeză” reprezintă o intercalare a unui cuvânt între două elemente ale unui cuvânt opus sau ale unei unități frazeologice. În ceea ce privește forma corectă de plural a acestui cuvânt, este ”tmeze”. Însă, lista cu cuvinte mai puțin știute nu se termină aici. Există o serie de cuvinte care încep cu ”pt”.
Citește și: Care este singurul cuvânt din limba română ce conține toate cele 8 vocale. Este folosit foarte rar
Se pare că există cel puțin șapte astfel de cuvinte care încep cu ”pt”. Iată care sunt acelea:
- PTEROPÓD, -Ă, pteropozi, -de, adj. Care are picioare proprii pentru înotat. 2. (La pl.) Ordin de moluște gasteropode care trăiesc în planctonul marin; (și la sg.) moluscă din acest ordin. Cuvântul provine din limba franceză – ptéropode.
- PTÓZĂ, ptoze – Fenomen patologic constând în deplasarea în jos a unui organ, de obicei ca urmare a slăbirii și a relaxării unor ligamente de susținere. Din francezul ptôse.
- PTERODACTÍL, pterodactili, s. m. Reptile fosile zburătoare, de mărimea unei vrăbii. – Din fr. ptérodactyle.
- PTERANODÓN, pteranodoni – Reptilă zburătoare fosilă din ordinul pterozaurienilor, cu aripi foarte mari. – Din fr. ptéranodon.
- PTARMIGÁN s. m. v. – potârniche albă.
- PTIALAGÓG, -Ă, ptialagogi (Med.) Care activează salivația.– Din fr. ptyalagogue.
- PTOLEMEIC, ~ă, 1. Privitor la Ptolemeu. 2 Privitor la concepția lui Ptolemeu, bazată pe doctrina geocentrică.
Ținând cont de recomandările de mai sus, șansele să dai greș la fazan vor fi mai mici. Fără dar și poate îți vei putea impresiona prietenii.
Citeștește și: Care este singurul cuvânt din lume care se pronunţă la fel indiferent de limba în care este rostit. Sigur nu ţi-ai dat seama până acum