Singurul cuvânt care este pronunțat la fel în toate limbile. Îl folosești zilnic și tu

de: Ștefan R. Apostol
31 07. 2024

Așa cum fiecare limbă are particularități, tot la fel aproape toate limbile pământului au câte ceva în comun. În cazul nostru, vorbim despre singurul cuvânt care este pronunțat la fel în toate limbile, și pe care îl folosești zilnic și tu.

Majoritatea limbilor au și elemente în comun

Pe măsură ce învățăm o limbă nouă, este normal să căutăm cuvinte sau alte modele care par familiare sau care au asemănări cu limba nativă.

Conform specialiștilor, uneori acestea sunt mai greu de găsit, în funcție de limba pe care o învățăm, iar pentru alții asemănările vor fi inevitabile.

Sub suprafață, există o mulțime de caracteristici comune tuturor limbilor și există cel puțin 10 lucruri pe care toate limbile le au în comun, și anume:

  1. Toate limbile au dialecte și accente
  2. Toate limbile se schimbă în timp
  3. Toate limbile au gramatică
  4. Toate limbile sunt învățate de bebeluși aproximativ în același ritm
  5. Toate limbile sunt la fel de complexe
  6. Toate limbile au modalități de a vorbi despre trecut, prezent și viitor
  7. Toate limbile au moduri de a fi politicoase și nepoliticoase
  8. Toate limbile pot comunica toate ideile și sentimentele
  9. Toate limbile au argoul lor
  10. Toate limbile au valoare

Sunt peste 7.000 de limbi vorbite în lume

Mai trebuie reamintit că există peste 7.000 de limbi la nivel mondial, dar și că există câteva date interesante despre acestea, cum ar fi faptul că „limbă” provine din latinescul „lingua”.

Chineza mandarină este considerată cea mai dificil de învățat limbă, nu numai din cauza sistemului său complex de simboluri, ci și din cauza celor patru tonuri diferite care schimbă sensul cuvintelor. Se estimează că cetățeanul chinez mediu cunoaște peste 8,000 de simboluri.

Între timp, engleza, cu nu mai puțin de 750,000 de cuvinte, este limba cu cel mai mare vocabular, iar noi cuvinte sunt adăugate în mod constant. Aproximativ 5.400 de cuvinte noi sunt create în fiecare an, deși numai aproximativ 1,000 ajung în uzul general. William Shakespeare, la un moment dat, a contribuit cu 1,700 de cuvinte noi, dintre care multe fac încă parte din engleza modernă.

În Europa, rusa este cea mai răspândită limbă, cu 120 de milioane de vorbitori nativi. Germana vine pe locul al doilea, cu 95 de milioane, fiind utilizată pe scară largă în comerț și afaceri. Engleza are peste 160 de dialecte, permițând vorbitorilor nativi să identifice rapid originea compatrioților lor pe baza accentului lor.

Care este singurul cuvânt care este pronunțat la fel în toate limbile

Dar, pe lângă toate aceste aspecte de ordin stilistic, morfologic, gramaticl, sau valoric, există un alt element pe care aproape toate limbile îl folosc la comun, dacă putem spune așa. Este vorba despre singurul cuvânt care este pronunțat la fel în toate limbile.

Ceea ce este și mai interesant, este că acest cuvânt foarte scurt și simplu,  îl folosim practic în fiecare zi, iar acesta este „eh!”. Conform specialiștilor este o interjecție utilizată pentru a atrage atenția cuiva sau pentru a exprima surprinderea, avertismentul sau nemulțumirea.

„Cuvântul nu este interschimbabil cu „eh?” atunci când este folosit la sfârșitul unei propoziții pentru a confirma, a întări sau a atenua un avertisment, o comandă sau o afirmație, sau pentru a solicita acordul interlocutorului.”, explică experții în lingvistică.

În concluzie, singurul cuvânt care este pronuțat la fel, este de fapt o interjecție folosită pentru a exprima stări de spirit, folosită pentru a atrage atenția, a arăta dispreț, a întreba, a avertiza sau a mustra.