27 iun. 2024 | 14:48

De unde provine cuvântul restaurant, de fapt. Unde și când a apărut prima ”casă de masă” din lume

Diverse
De unde provine cuvântul restaurant, de fapt. Unde și când a apărut prima ”casă de masă” din lume
Originea cuvântului "restaurant"

Limba română este una complexă, iar de-a lungul timpului au apărut noi cuvinte. De exemplu, știți de unde provine cuvântul restaurant? Cuvântul care descrie un local unde oamenii pot lua masa este asemănător în majoritatea limbilor.

De ce le numim „restaurante”?

Totul a început în anul 1765, atunci când un hangiu pe nume Dossier Boulanger a deschis o casă de mese în Paris. Pe semn a atârnat un semn pe care scria „Come ad me vos qui stomacho laboratis et ego restorabo vos”, în limba latină.

În română, traducerea ar fi „Veniți la casa mea, bărbați cu stomacul obosit, și vă voi restaura”. Expresia a avut un succes uriaș, iar de atunci toate localurile unde oamenii mergeau să mănânce au primit denumirea de „restaurant”.

Mai mult de atât, Boulanger și-a încântat mesenii cu deserturi delicioase pregătite de el. Datorită faimei produselor de patiserie sale, Boulanger este și „vinovatul” că în Franța brutăriile se numesc „boulangerii”.

Cuvântul restaurant s-a la scurt timp după ce semnul a devenit popular, iar în curând, cei mai reputați bucătari care până atunci lucraseră doar pentru familii private, regi și miniștri și-au deschis și ei propriile afaceri sau au fost angajați de un nou grup de mici afaceriști: restauratorii

Termenul de restaurant a ajuns și în Statele Unite în anul 1794, fiind adus de către refugiatul francez de la revoluție Jean Baptiste Gilbert Paypalt. Tot el este cel care a fondat primul restaurant franțuzesc în SUA, numit Julien’s Restorator.

Cum a apărut în limba română cuvântul „șmecher”

Este un cuvânt uzual din vocabularul curent, dar proveniența lui nu o cunoaște foarte multă lume. Acest cuvânt a fost adaptat din limba germană. De fapt, pentru noi are cu totul alt sens decât pentru nemți.

„Șmecher” vine de la faptul că boierii olteni care aveau podgorii au angajat câte un specialist în degustarea vinurilor. În germană, cuvântul „schmecken” însemna a avea gust sau a fi bun la gust.

Ei bine, s-a ajuns ca specialistul respectiv, pe care nu îl putea păcăli nimeni cu un vin de proastă calitate, să fie numit „șmecher”, adică o persoană isteață, imposibil de fraierit, care se prinde repede.

Parteneri
Ultima dorință a lui Helmut Duckadam. Ce a lăsat scris în testament. Soția sa a oferit detalii neștiute
Redactia.ro
Scrisoarea dureroasă a unei foste vecine a lui Georgescu în Austria. „Îl cunosc. Renunț la cetățenie”
Click.ro
Cine este Bogdan Peșchir, programatorul care a făcut donații de peste un milion de euro în campania lui Călin Georgescu
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
A fost mare petrecere la Craiova de ziua lui Cătălin Botezatu! Vica Blochina și Raluca Bădulescu au făcut senzație cu ținutele lor! Imaginile spun tot!
Unica.ro
Cum se fac cei mai fragezi cârnați. Care sunt micile secrete
EVZ.ro
Cristina Pucean, declarație de dragoste pentru Bogdan de la Ploiești! Imaginea cu care confirmă că formează din nou un cuplu | FOTO
Spynews
Decizia care îl oprește pe Călin Georgescu. S-a terminat, s-au înțeles toți
Capital.ro
Naomi Hedman, fosta iubită a lui Florin Ristei, a confirmat relația cu fiul Ozanei Barabancea. Cum l-a fotografiat pe Andrew în pat
Avantaje
LOVITURĂ FINALĂ pentru CĂLIN GEORGESCU! S-a DESCOPERIT REȚEAUA!
Mediaflux
Cum s-au cunoscut Diana Bulimar și iubitul ei, Radu Dumitrache. Cei doi au planuri de nuntă și participă în noul sezon Power Couple
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cine e bruneta care a detronat manelele din trending. Misha Miller, virală internațional pe TikTok cu piesa „Bam Bam”
Antena 1
Actori din 'Singur acasă' care au murit de când filmul a fost lansat
Shtiu.ro