Singurul animal din lume care se recunoaște în oglindă. Nu te-ai fi așteptat

de: Sabina Anastasia
05 01. 2024

Să vezi un animal privindu-se în oglindă și reacționând la propria lui imagine poate fi destul de straniu. Te-ar duce cu gândul că are o conștiință de sine asemănătoare cu cea umană. Ei bine, acest lucru este cât se poate de real. Cercetătorii au descoperit singurul animal care se recunoaște în oglindă.

Știința din spatele autocunoașterii în oglindă

Recunoașterea de sine în oglindă este un fenomen fascinant, care pune în lumină abilitățile cognitive ale anumitor animale. Abilitatea de a te recunoaște într-o oglindă este considerată o formă superioară de autocunoaștere și este un indicator al unui anumit nivel de inteligență.

Deși știm cu toții că oamenii posedă această abilitate, cercetătorii au descoperit că există un animal care este capabil să facă același lucru, respectiv să se recunoască într-o oglindă. Este vorba despre pasăre. Nu toate au această abilitate însă, ci doar anumite specii.

Citește și: Un animal care era considerat dispărut, văzut pentru prima oară în 60 de ani. Cum şi unde a fost fotografiat

Cum au testat cercetătorii autorecunoașterea în oglindă, în cazul animalelor

Cum au descoperit oamenii de știință această abilitate în cazul animalelor? Totul s-a rezumat la un așa-numit test de autocunoaștere. Acesta a presupus plasarea unui semn pe corpul unui animal, care poate fi văzut doar în reflexia unei oglinzi.

Dacă animalul a recunoscut că semnul a fost pe propriul corp și a încercat să îl îndepărteze, știind că locul său nu este acolo, a trecut de probă. Evaluarea a fost aplicată la mai multe animale, inclusiv la maimuțe, delfini, elefanți și anumite specii de păsări.

Cum a reacționat coțofana la oglindă

Una dintre speciile de păsări care a demonstrat capacitatea de a se recunoaște pe sine într-o oglindă a fost coțofana sau pițigoiul european Pica-pica. Într-un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Cambridge, această pasăre a reușit să își îndepărteze un autocolant colorat plasat pe corpul său.

Constatarea oamenilor de știință a fost că pițigoiul european Pica-pica sau coțofana posedă un nivel de inteligență mai ridicat decât s-ar fi crezut. Studiile au arătat că regiunile cerebrale implicate în auto-recunoaștere includ cortexul prefrontal și cingular anterior, asociate cu conștiința de sine și introspecția.

Citește și: Cel mai rar animal din lume. Cum arată și unde trăiește

Ce comportamente a adoptat coțofana, în afară de îndepărtarea autocolantului

Când a fost pusă în fața unei oglinzi, coțofana nu numai că a încercat să îndepărteze autocolantul colorat plasat pe corpul său, ci s-a angajat și în alte comportamente, cum ar fi spălatul pe față sau manifestarea unui interes ridicat față de propria sa reflexie.

Toate aceste fapte arată că această specie de pasăre nu este doar conștientă de propriul său corp, ci percepe imaginea din oglindă ca fiind o reprezentare a sa.