Singurele condiții în care bărbații din România vor fi chemați la armată. MApN a făcut anunțul mult așteptat

Singurele condiții în care bărbații din România vor fi chemați la armată. MApN a făcut anunțul mult așteptat
MApN precizează condițiile de „chemare la arme”

Odată cu declanșarea războiului în Ucraina au apărut din ce în ce mai multe zvonuri legate de situația românilor apți de serviciul militar. Mai mult de-atât, au existat așa-zise statistici făcute  la nivelul Primăriei Capitalei șia DSP-ului referitoare la această presupusă situație. Imediat, oficialii MApN au emis un comunicat prin care infirmau ideea de a chema la arme bărbații din România, iar pa pagina de Facebook a ministerului s-au făcut câteva precizări pe această temă.

Dezinformare și panică în rândul populației

Încă de la începutul crizei ucrainene mai toate mediile de informare au fost, parțial, intoxicate cu informații eronate sau menite să creeze o anumită stare de neliniște și chiar panică. Una din aceste informații, care a fost vehiculată constant pe rețelele de socializare este cea legată de posibila înrolare a bărbaților români, între 18 și 55 de ani, pe fondul conflictului din Ucraina.

Astfel de informații, însoțite de diverse documente, au fost răspândite pe Facebook în ultima perioadă. Reprezentanții MApN au reacționat imediat, anunțând că cee ce se vehiculează este de fapt o dezinformare în masă:

„Vă semnalăm noi tentative de răspândire de documente și informații false în legătură cu așa-zise demersuri ale MApN pentru pregătirea mobilizării rezerviștilor. Documentele din imagini (vezi galeria), care au fost distribuite în municipiile Cluj-Napoca și Brașov, reprezintă falsuri.

În legătură cu acestea, au fost sesizate autoritățile judiciare. Precizăm cât se poate de clar că Ministerul Apărării Naționale nu solicită astfel de date persoanelor fizice sau juridice și nu trimite înștiințări către populație în formele în care sunt redactate aceste false adrese.”, scrie MApN pe pagina sa de Facebook.

Citește și: Atenție! Fake news legat de traficul aerian care ar putea fi transferat pe Aeroportul Mihail Kogălniceanu. Anunț oficial

MApN precizează condițiile de „chemare la arme”

În același material publicat recent pe Facebook, reprezentații MApN fac și precizările de rigoare cu privire la o posibilă încorporare a românilor în structurile militare ale statului român, precizând că:

„Singura situație în care cetăţenii încorporabili sau rezerviştii pot primi ordine de chemare pentru prezentarea la centrele militare este prevăzută de Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare, care, la articolul 51, menționează că „centrele militare pot chema recruţii şi militarii rezervişti pentru precizarea unor date în legătură cu situaţia lor militară o dată pe an”.

Această procedură nu vizează toți rezerviștii și se desfășoară în fiecare an, fără să aibă legătură cu situația de securitate din Ucraina. Aceste ordine de chemare sunt înmânate, conform prevederilor art. 45, alin. (1) lit. a) din aceeași lege, de către reprezentanții structurilor specializate ale Ministerului Afacerilor Interne.”, mai preciează MApN.

În același context, autoritățile române mai precizează că este extrem de important să ne informăm din surse sigure și oficiale, mai ales în această perioadă extrem de tensionată.