17 oct. 2024 | 18:26

Singurele catedrale din Europa în care au fost păstrați spini din coroana lui Iisus

Diverse
Singurele catedrale din Europa în care au fost păstrați spini din coroana lui Iisus
Singurele catedrale din Europa în care au fost păstrați spini din coroana lui Iisus

Coroana de spini purtată de Iisus Hristos în timpul Patimilor reprezintă unul dintre cele mai venerate obiecte din creștinism, fiind considerată o relicvă sacră cu o semnificație profundă pentru credincioși. Conform tradiției creștine, coroana a fost purtată de Iisus în timpul răstignirii sale, simbolizând suferința și sacrificiul Său pentru mântuirea omenirii.

Unde se află rămășițe din coroana de spini a lui Iisus

De-a lungul secolelor, părți din această coroană au fost păstrate cu sfințenie în diverse locații din Europa, însă doar câteva catedrale pot revendica autenticitatea unor spini din această relicvă sfântă. Iată care sunt aceste locuri!

Catedrala Notre-Dame din Paris, Franța

Una dintre cele mai cunoscute locații unde a fost păstrată o parte din coroana de spini este Catedrala Notre-Dame din Paris. În această catedrală, un spin din coroana lui Iisus a fost păstrat timp de secole. Coroana de spini însăși a fost adusă în Franța în secolul al XIII-lea de regele Ludovic al IX-lea, cunoscut ulterior ca Sfântul Ludovic. El a cumpărat coroana de la împăratul latin de Constantinopol, care avea nevoie de bani pentru a-și menține tronul.

Pentru a proteja această relicvă prețioasă, Ludovic al IX-lea a construit capela regală Sainte-Chapelle, care a devenit locul de păstrare inițial al coroanei. În timpul Revoluției Franceze, relicvele au fost mutate la Notre-Dame pentru a fi protejate, iar coroana a fost expusă periodic în cadrul unor ceremonii religioase speciale. Deși marele incendiu din 2019 a afectat grav catedrala Notre-Dame, coroana de spini a fost salvată și continuă să fie un simbol al credinței și sacrificiului creștin.

Bazilica San Nicola, Bari, Italia

Bazilica San Nicola din Bari este cunoscută pentru legătura sa cu moaștele Sfântului Nicolae, însă mai puțin cunoscut este faptul că și aici se află unul dintre spinii coroanei lui Iisus. Acest spin a fost oferit de un nobil bizantin în timpul unui pelerinaj în secolul al XI-lea, iar relicva a fost păstrată cu mare atenție în bazilică. Bari a fost un loc de întâlnire între Est și Vest în timpul Evului Mediu, iar aducerea acestui spin la Bazilica San Nicola a fost văzută ca un eveniment de mare importanță pentru comunitatea creștină.

Catedrala Sfântul Ștefan, Viena, Austria

Catedrala Sfântul Ștefan din Viena este una dintre cele mai impresionante structuri gotice din Europa și, în același timp, un loc unde a fost păstrat un spin din coroana lui Iisus. Relicva a fost donată catedralei de către Habsburgi, una dintre cele mai puternice familii regale din Europa, care a avut o legătură strânsă cu Biserica Catolică. Această relicvă este expusă în catedrală în cadrul unor evenimente religioase speciale și continuă să fie un simbol de mare importanță pentru credincioșii din Austria.

Catedrala Santa Maria din Cagliari, Sardinia

Un alt loc mai puțin cunoscut, dar la fel de important, este Catedrala Santa Maria din Cagliari, capitala insulei Sardinia. În această catedrală gotică, un spin din coroana lui Iisus este păstrat cu venerație. Relicva a ajuns în Sardinia în perioada medievală, când insula avea legături strânse cu regatele catolice ale Europei continentale. Se crede că relicva a fost adusă de nobili locali care au luptat în cruciade, consolidând astfel rolul Catedralei Santa Maria ca un centru important de pelerinaj în regiune.

Pe lângă aceste catedrale, există și alte locații mai puțin cunoscute care pretind că dețin spini din coroana lui Iisus, dar autenticitatea acestor relicve este adesea contestată. De-a lungul Evului Mediu, relicvele creștine erau extrem de prețuite, și multe orașe sau biserici se întreceau în a obține astfel de obiecte sacre, pentru a atrage pelerini și a crește prestigiul local.

 

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Cum se denunțau vecinii unii pe alții la Securitate:„Aflându-se în casă, cu ușa deschisă, s-a exprimat într-un mod imposibil de reprodus la adresa tov. Ceaușescu“
Click.ro
Ultimele mesaje trimise de pe front de soldații ruși. „E un munte de cadavre”. Mărturii cutremurătoare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
O mai ții minte pe Esmeralda? Au trecut 27 de ani de la rolul care a făcut-o celebră pe actrița Leticia Calderon, iar viața ei a bătut orice telenovelă! Cum arată azi, la 56 de ani, frumoasa actriță / FOTO
Unica.ro
Rețeta care îi va impresiona pe invitații la masa de Crăciun. Carnea de rața, ingredientul cheie
EVZ.ro
Lux și opulență! Cum arată casa Andreei Tonciu. Vedeta a investit zeci de mii de euro | FOTO
Spynews
Călin Georgescu a anunțat finalul. Mesaj pentru toată România: După 35 de ani (VIDEO)
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
GUVERNUL a DECIS! Acestea sunt MARILE SCHIMBĂRI din 2025
Mediaflux
Lux și opulență! Cum arată casa Andreei Tonciu. Vedeta a investit zeci de mii de euro | FOTO
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Rezultate Loto azi, 22 decembrie 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro