Războiul lui Vladimir Putin cu Ucraina va fi probabil „de neînvins”, deoarece nu va asigura niciodată o victorie politică mai largă, a dezvăluit șeful MI6, Richard Moore. Potrivit acestuia, tiranul Rusiei va eșua în țara pro-vest-europeană, deoarece a subestimat abilitățile militare și hotărârea poporului de a ține piept armatei ruse. Care este singura șansă a Ucrainei pentru a învinge Rusia?
Într-un comentariu postat pe contul său de Twitter, Richard Moore a spus că articolul publicat de Lawrence Freedman, profesor emerit de studii de război la King’s College din Londra, care susținea că Putin este „predispus la teorii revoltătoare” și o „răzbunare neclintită”, are „sens”.
Invazia ordonată de liderul de la Kremlin nu ar fi fost planificată din cauza „excesului de încredere”, a planificării tactice proaste și a „șocului” față de rezistența acerbă a ucrainenilor care luptă pentru supraviețuirea națională, susțin serviciile secrete.
Ministerul Apărării de la Kiev a estimat, până acum, pierderile Rusiei la aproximativ 2.800 de militari, 80 de tancuri, 516 vehicule blindate, 10 avioane și șapte elicoptere. Potrivit surselor de informații ucrainene, războiul lui Putin cu Ucraina costă doar economia rusă aproximativ 15 miliarde de lire sterline pe zi, ceea ce înseamnă că Kremlinul va cheltui în jur de 45 de miliarde de lire sterline până la sfârșitul zilei de astăzi în lupta cu Ucraina.
Rusia ar fi forțată să intre la negocieri cu Ucraina, dacă metropola Kiev poate reține avansul Kremlinului timp de 10 zile, moment în care Rusia ar cheltui în jur de 150 de miliarde de lire sterline. Deși se crede că dictatorul rus a luat în considerare sancțiunile occidentale, efectul combinat al măsurilor punitive asupra sistemului bancar al Rusiei îi va strânge și mai mult economia.
Statele Unite, Marea Britanie, Japonia, Canada, Australia și UE au dezvăluit mai multe sancțiuni împotriva Moscovei, inclusiv o decizie a Germaniei de a opri o conductă de gaz din Rusia. Președintele american Joe Biden a luat măsuri suplimentare ce vizează băncile rusești, oligarhii și sectoarele de înaltă tehnologie, în timp ce UE și-a dezvăluit propriul pachet nou, care include sancțiuni financiare, energetice și tehnologice.
Fostul șef al Apărării din Estonia, Riho Terras, susține că războiul lui Putin nu este planificat, deoarece Rusia rămâne rapid fără bani și arme și va trebui să intre în negocieri cu guvernul lui Volodimir Zelenski, dacă Kievul îi reține pe ruși timp de 10 zile. Rusia are rachete pentru „cel mult trei până la patru zile”, pe care le folosește „cu moderație”.
„Le lipsesc armele, fabricile Tula și 2 Rotenberg nu pot îndeplini fizic comenzile pentru arme. Puști și muniție sunt tot ce pot face. Următoarele arme rusești pot fi produse în 3-4 luni, chiar și așa nu au materii prime. Ceea ce înainte era furnizat în principal din Slovenia, Finlanda și Germania, este acum întrerupt. Dacă Ucraina reușește să-i rețină pe ruși timp de 10 zile, atunci Moscova va trebui să intre în negocieri. Pentru că nu are bani, arme sau resurse”, a spus Riho Terras, potrivit Daily Mail.
Terras a mai susținut că, la o întâlnire a oligarhilor în bârlogul lui Putin din Urali, liderul rus a fost „furios” deoarece credea că războiul va fi „ușor” câștigat în „una până la patru zile”.
„Întregul plan al Rusiei se bazează pe panică – civilii și forțele armate să se predea și Zelenski să fugă. Se așteaptă ca Harkov să se predea mai întâi, astfel încât celelalte orașe să urmeze exemplul pentru a evita vărsarea de sânge. Rușii sunt în stare de șoc din cauza rezistenței ucrainenilor”, a continuat expertul.
Acesta a dezvăluit că planul lui Putin s-a bazat pe panicarea Ucrainei, tragerea de rachete în clădiri rezidențiale „la întâmplare”, pentru a-i „intimida” pe oameni, dezertarea armatei în masă, capitularea națională și fuga lui Zelenski din țară. Terras a susținut, de asemenea, că operațiunile speciale ale Rusiei au fost în apropierea Kievului din 18 februarie și plănuia să pună stăpânire pe capitală rapid și să instaleze un regim marionetă.