Singura limbă care are un cuvânt ce se poate pronunța, dar nu se poate scrie. Este unic în lume

de: Ioana Bucur
10 01. 2024

Anomalie sau detaliu inedit, oricum l-ai privi, un lucru este cert, este o situație imposibilă în română! Află, din rândurile de mai jos, care este singura limbă care are un cuvânt ce se poate pronunța, dar nu se poate scrie. Este unic în lume.

Aceasta este singura limbă care are un cuvânt ce se poate pronunța, dar nu se poate scrie

Cine ar fi crezut că există un cuvânt ce poate fi pronunțat, dar nu poate fi scris într-o limbă care se aseamănă foarte mult cu româna, ambele având puternice influențe latine.

O limbă cu răspândire largă și evoluție constantă, are în jur de 500 de milioane de vorbitori nativi și se poziționează ca a doua limbă cea mai vorbită din lume, depășită doar de chineză ca număr de vorbitori nativi. De-a lungul istoriei sale, a evoluat, adaptându-se la schimbările culturale și sociale ale vorbitorilor.

Pe lângă bogăția sa lingvistică, spaniola adăpostește curiozități, inclusiv o enigmă lingvistică: are un cuvânt care poate fi pronunțat, dar nu scris.

Situația este unică

Este vorba despre imperativul „salirle”, un termen compus din „sal”, verbul „salir” și pronumele „le”. Particularitatea este că poate fi pronunțat, dar îi lipsește o formă de ortografie specifică acceptată în normele gramaticale.

Motivul este că pronumele enclitice sunt atașate ca sufixe verbului; de exemplu, „sună-mă”. Prin unirea „sal” și „le”, s-ar forma „sal-le”. Cu toate acestea, scrierea în acest fel creează „salle”, un cuvânt care nu are nicio legătură cu sensul inițial, încălcând regulile de ortografie. Prin urmare, deși poate fi pronunțat, scrierea lui după regulile gramaticale este imposibilă din cauza acestei limitări.

Te-ar putea interesa și: Cuvântul din limba română pe care 80% dintre români îl scriu și îl pronunță greșit. Îl folosim aproape zilnic

Ce sugerează lingviștii

Academia Regală Spaniolă (RAE) sugerează alternative pentru a evita ambiguitatea asociată cuvântului „salle”, propunând expresii care comunică același mesaj clar și fără a încălca regulile de ortografie. De exemplu, în loc să folosiți „Ieșiți să-i întâlniți”, se sugerează să spuneți „Ieșiți să întâlniți persoana respectivă”.

Te-ar putea interesa și: Ce înseamnă dalbe, de fapt. Puţini ştiu originea cuvântului folosit în colindele româneşti