23 dec. 2023 | 16:40

Ce înseamnă dalbe, de fapt. Puţini ştiu originea cuvântului folosit în colindele româneşti

News
Ce înseamnă dalbe, de fapt. Puţini ştiu originea cuvântului folosit în colindele româneşti
Ornament tradițional de Crăciun

Colindele românești ne încântă în fiecare iarnă cu versurile lor pline de farmec și tradiție, iar printre imagini strălucitoare și magice se găsesc deseori menționate „flori dalbe.” Dar de ce folosim termenul „dalbe” în loc de „albe” în aceste colinde?

Ce simbolizează cuvântul ”dalbe” regăsit în multe colinde

Explicația pentru folosirea termenului „dalbe” în loc de „albe” în colindele românești se află într-o particularitate a limbii române și a folclorului tradițional.

Cuvântul „dalbă” este o formă dialectală sau arhaică a termenului „albă” în limba română. Această formă a fost folosită în trecut și este păstrată în colindele tradiționale pentru a păstra autenticitatea și caracterul lor specific.

Astfel, „flori dalbe” se referă, în realitate, la „flori albe.” Aceste flori albe sunt adesea asociate cu simboluri de puritate, bucurie și speranță, potrivindu-se perfect cu atmosfera festivă a sărbătorilor de Crăciun. Ele pot simboliza, de asemenea, nașterea lui Iisus și lumina pe care o aduce în lume.

În vechime, anul nou era marcat în mod diferit față de zilele noastre, începând cu venirea primăverii. Această tradiție se reflecta în obiceiul colindatului cu crenguțe împodobite cu flori „dalbe”, simbolizând renașterea naturii după iarna aspră. Interesant este și originea cuvântului „dalb”.

Pe lângă legătura sa cu o denumire arhaică a mărului în diverse dialecte, cum ar fi „abols”, „aball”, sau „abel”, termenul „dalb” este posibil să provină și din proto-albaneză, unde „diell” înseamnă „galben” sau „strălucitor ca Soarele”.

Pe de altă parte, site-ul shtiu.ro sugerează că „dalb” ar putea fi derivat din „dhel”, un cuvânt care înseamnă „luminos”. Aceste multiple etimologii subliniază bogăția culturală și lingvistică din spatele tradițiilor și limbii române.

CITEȘTE ȘI: Ce semnificație are versul Florile dalbe din colindele românești. Ce simbolizează, de fapt

Ce reprezintă bradul de Crăciun

În prezent, tradiția împodobirii bradului de Crăciun rămâne unul dintre cele mai îndrăgite și așteptate obiceiuri ale sărbătorilor de iarnă. Cu toate că pare un gest simplu, actul de a decora bradul este însoțit de semnificații profunde și istorice, ce datează cu mult în trecut.

Această frumoasă tradiție are origini în triburile germanice și a fost preluată în cultura românească pe la jumătatea mileniului trecut. Bradul de Crăciun, cu forma sa triunghiulară, a devenit un simbol al Sfintei Treimi, iar decorarea lui cu podoabe a dobândit semnificații speciale.

Iubirea și unitatea familiei sunt reprezentate prin faptul că întreaga familie se adună pentru a împodobi bradul, contribuind la crearea unei atmosfere calde și pline de bucurie. Sub brad sunt așezate cadourile, simbol al fericirii și bucuriei pe care le aduc sărbătorile.

Magia Crăciunului este, de asemenea, adusă în casele noastre prin intermediul bradului. Tradițional, se spune că Moș Crăciun nu va veni în casele unde nu se află un brad împodobit, ceea ce face ca acesta să fie un element esențial al sărbătorii.

CITEȘTE ȘI: Când a fost împodobit primul brad de Crăciun în România. Tradiţia avea deja sute de ani în alte ţări

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în Ajunul Crăciunului pentru a avea noroc și împliniri
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Portretul lui Mihail Neamțu, noul președinte al Comisiei de Cultură. Cunoscut pentru dezinformări și acuzat de propagandă legionară
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cum arată și cu ce se ocupă soția lui Ștefan Hrușcă. Geanina a fost fotomodel și i-a dăruit artistului doi copii, un băiat și o fată
Unica.ro
Lovește capota mașinii înainte de a porni motorul. La ce ajută
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Anunțul nopții despre Gheorghe Dincă. Ce s-a întâmplat cu criminalul din Caracal
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Mireasa Confesiuni, sezonul 6. Ce s-a întâmplat la Paris între Daiana și Cristi. De ce relația lor a ajuns în impas după logodnă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro