Sindromul Tourette, explicat. Totul despre afecțiunea de care suferă câștigătorul iUmor, Andrei Ungureanu

de: Dana Cazacu
22 12. 2020

Sezonul nouă al emisiunii de divertisment iUmor, a ajuns la final. Câștigătorul a fost Andrei Ungureanu. Acesta a impresionat atât juriul, cât și întregul public, povestind cum a fost influiențată viața sa de sindromul Tourette. Iată ce este Simdromul Tourette explicat.

Sindromul Tourette explicat. Afecțiunea de care suferă Andrei Ungureanu

Sindromul Tourette este o tulburare neurodezvoltare obișnuită care începe în copilărie sau adolescență. Se caracterizează prin ticuri multiple de mișcare (motor) și cel puțin un tic vocal (fonic). Ticurile obișnuite sunt clipirea, tusea, curățarea gâtului, mirosul și mișcările feței.

Acestea sunt precedate de obicei de un impuls sau senzație nedorită în mușchii afectați, uneori pot fi suprimate temporar și pot modifica caracteristic locația, forța și frecvența. Tourette este la capătul mai sever al unui spectru de tulburări de tic. Ticurile trec deseori neobservate de observatorii ocazionali.

Sindromul Tourette explicat

Sindromul Tourette a fost considerat odată ca un sindrom rar și bizar și a fost asociat în mod popular cu coprolalia (rostirea unor cuvinte obscene sau a unor remarci inadecvate și disprețuitoare din punct de vedere social. Nu mai este considerat rar; se estimează că aproximativ 1% dintre copiii și adolescenții de vârstă școlară au Tourette, iar coprolalia apare doar în minoritate.

Nu există teste specifice pentru diagnosticarea lui Tourette; nu este întotdeauna identificat corect, deoarece majoritatea cazurilor sunt ușoare, iar severitatea ticurilor scade pentru majoritatea copiilor pe măsură ce trec prin adolescență. Prin urmare, mulți nu sunt diagnosticați sau nu pot solicita niciodată asistență medicală. Extremele Tourette la vârsta adultă, deși senzaționalizate în mass-media, sunt rare, dar pentru o mică minoritate, ticurile sever debilitante pot persista până la maturitate. Sindromul Tourette nu afectează inteligența sau speranța de viață.

Sindromul Tourette – remediu

Nu există nici un remediu pentru Sindromul Tourette și niciunul dintre cele mai eficiente medicamente. În majoritatea cazurilor, nu este necesară medicația pentru ticuri, iar terapiile comportamentale sunt tratamentul de primă linie. Educația este o parte importantă a oricărui plan de tratament, iar explicația singură oferă adesea suficientă asigurare că nu este necesar un alt tratament.

Sindromul Tourette a fost numit de neurologul francez Jean-Martin Charcot pentru stagiarul său, Georges Gilles de la Tourette, care a publicat în 1885 o relatare a nouă pacienți cu o „tulburare tic convulsivă”. Deși cauza exactă este necunoscută, se crede că implică o combinație de factori genetici și de mediu. Mecanismul pare să implice disfuncții în circuitele neuronale dintre ganglionii bazali și structurile conexe din creier.

Sindromul Tourette – mecanism

Mecanismul exact care afectează vulnerabilitatea moștenită față de Sindromul Tourette nu este bine stabilit. Se crede că ticurile rezultă din disfuncții în regiunile cerebrale corticale și subcorticale:

  • talamusul,
  • ganglionii bazali și
  • cortexul frontal.

Modelele neuroanatomice sugerează eșecuri în circuitele care leagă cortexul și subcortexul creierului; tehnicile imagistice implică cortexul frontal și ganglionii bazali.

În anii 2010, studiile neuroimagistice și postmortem ale creierului, precum și studiile genetice și pe animale au făcut progrese către o mai bună înțelegere a mecanismelor neurobiologice care duc la Sindromul Tourette. Aceste studii susțin modelul ganglionilor bazali, în care neuronii din striat sunt activați și inhibă ieșirile din ganglionii bazali.