Simți că îți arde gura sau că e amară? Ești în pericol, ce afecțiune riști să faci

de: Alexandra Chivu
04 03. 2021

Gustul amar care rămâne în gură după ce ai mâncat sau ai băut ceva amărui este perfect normal, însă această senzație predominantă indiferent de ce îngurgitezi indică o afecțiune.

Gustul amărui în gură, un posibil indice pentru o afecțiune

Chiar dacă deseori nu reprezintă o problemă gravă, gustul amar în gură poate cauza neplăceri, îndeosebi în felul în care simți gustul hranei. Dacă ai acest simptom, posibil să suferi de una dintre afecțiunile de mai jos.

Sindrogum burning mouth (sindromul gurii care arde) – cauzează o senzație de arsură la nivelul gurii, care poate ajunge să fie și dureroasă. Acest simptom apare fie într-o parte a gurii, fie în întreaga cavitate bucală și este însoțit de senzația de gură uscată sau de gust metalic persistent. Afecțiunea apare atât la bărbați, cât și la femei, dar în special la femeile aflate la menopauză sau după.

Sarcină – hormonul feminin estrogen, cel care influențează pe durata sarcinii, poate afecta și papilele gustative. Multe femei raportează un gust amărui ori metalic atunci când sunt însărcinate, susținând că senzația dispare în stadiul avansat al sarcinii sau după naștere.

Refluxul gastroesofagian – apare atunci când sfincterul esofagian inferior se slăbește și permite acidului gastric să refuleze dinspre stomac către esofag și gură. Printre simptomele acestei afecțiuni se numără și senzația de arsură în piept, probleme de înghițire și tusea uscată.

Medicamente și suplimente alimentare – odată ce organismul nostru a absorbit anumite medicamente sau suplimente, rămășițe din acestea sunt excretate în salivă. Mai mult, dacă medicamentul conține elemente metalice, atunci sigur poate accentua gustul amărui în gură.

Soluții

  • Hidratează-te și mănâncă alimente care să stimuleze producția de salivă.
  • Menține o igienă orală adecvată.
  • Poți opta pentru un supliment pe bază de silimarină sau anghinare. Ceaiul de anghinare este eficient în acest sens.
  • Evită riscul de acid esofagian printr-un consum cât mai rar de alimente iuți sau grase.
  • Evită fumatul.
  • Limitează consumul de alcool.
  • Încearcă să mănânci puțin și des.
  • Un alt remediu este extractul de ulm alunecos, care ajută la stimularea secrețiilor mucoase ce protejează tractul gastrointestinal de iritațiile provocate de acidul gastric.
  • Întreabă medicul dacă tratamentul pe care îl urmezi îți poate da senzația de gust amar în gură.