Te face să te simți bine, dar cafeaua afectează mediul înconjurător. Motivul pentru care e dăunătoare

de: Puiu Alexandru
21 05. 2019

Beneficiile unei cești de cafea pe zi au fost detaliate în foarte multe circumstanțe. Uneori este folosită ca tratament. Cultivarea cafelei nu este însă cea mai bună pentru mediul înconjurător.

Experții în domeniul cafelei și cultivatorii ei își fac griji în legătură cu impactul încălzirii globale asupra posibilității de cultivare. În mod surprinzător însă, cultivarea și procesarea ei are de semenea un efect negativ asupra mediului.

Cei de la Digi24 au colaborat cu Deutsche Welle la un reportaj pe marginea subiectului, încercând să afle dacă riscăm să pierdem culturi de cafea de foarte bună calitate. În același timp, au vrut să analizeze cât de dăunătoare sunt culturile pentru natură.

Deși s-ar putea să vină ca un șoc pentru unii, cafea se ”laudă” cu titlul de a fi una dintre cele mai dăunătoare recolte pentru mediu. În același timp, este principalul produs de export pentru Costa Rica, influențând semnificativ puterea economică a țării. Din păcate, cultivarea și procesarea ei se reflectă în generarea unor cantități semnificative de gaze cu efect de seră.

Partea bună este că fructele, cireșele arborelui de cafea sau cascara, se coc semnificativ mai repede acum, decât în urmă cu câteva decenii. Nu demult, cafeaua se recolta în septembrie. Acum, procesul de recoltare are loc în luna iunie.

Partea dăunătoare a ecuației este derivată din utilizarea îngrășămintelor cu azot pentru protejarea culturilor și facilitarea dezvoltării mai rapide. Abia acum, cultivatorii au început să fie mai interesați de utilizarea unor procedee de cultivare cu un impact minim asupra mediului. Sunt mult mai atenți la dozajul îngrășămintelor și au grijă să protejeze pădurile din împrejurimi. Copacii fac umbră, iar datorită lemnului dens, absorb cantități mari de CO2. În plus, mențin pământul fertil.

Pe termen lung, Costa Rica vrea să reducă la zero emisiile de gaze cu efect de seră. Termenul propus este până în 2021. În final, aceste principii ar trebui să se reflecte într-o climă sănătoasă și o cafea bună.