Simona Halep și Sorana Cîrstea, în turul secund la Australian Open. Ce surpriză a reușit iubita lui Ion Ion Țiriac

Simona Halep și Sorana Cîrstea, în turul secund la Australian Open. Ce surpriză a reușit iubita lui Ion Ion Țiriac
Simona Halep, debut cu victorie la Australian Open, iar Sorana Cîrstea a produs surpriza

După un scandal de zile mari, în care a fost implicat numărul unu mondial, Novak Djokovic, Australian Open-ul de anul acesta a produs și primele surprize și reveniri pe primul tablou competițional. La antipozi în aceste zile România are cinci sportivi calificați în Turul al II-lea  de la Melbourne, iar Simona Halep a revenit la forma care a consacrat-o, debutând cu victorie importantă. Același lucru l-a reușit și Sorana Cârstea, iubita celebrului Ion Ion Țiriac.

Simona Halep, debut cu victorie la Australian Open

Simona Halep, cap de serie numărul 14, s-a calificat în turul al doilea la Australian Open, primul turneu de Mare Șlem al anului, după ce a învins-o marți, la Melbourne, pe poloneza Magdalena Frech, cu 6-4, 6-3. Alături de ea, alte patru românce au trecut de primul tur la Melbourne,  Sorana Cîrstea, Irina Begu, Gabriela Ruse și Jaqueline Cristian. Din păcate, Irina Bara a pierdut meciul de debut din primul tur.

Simona Halep, ajunsă la 30 de ani, și locul 15 WTA, a obținut victoria după o oră și 29 de minute în fața unei adversare care a jucat cu tenacitate. Halep, finalistă la Australian Open 2018 și sfertfinalistă la ediția de anul trecut, a debutat cu un break, dar poloneza și-a adjudecat următoarele două game-uri. Fără să aibă la activ cifre impresionante, Simona Halep a fost totuși net superioară adversarei sale. Jucătoarea noastră a avut de două ori mai multe mingi direct câștigătoare, 25-12, făcând și mai multe greșeli neforțate, 27-22, conform Agerpres.

Primul meci dintre Simona Halep a câștigat și primul meci direct cu Magdalena Frech, 6-2, 6-0, în sferturile de finală la Praga, în 2020, în drumul său spre titlu. După această calificare în actul secund de la Australian Open, Simona Halep și-a asigurat un cec de 154.000 de dolari australieni și 70 de puncte WTA. În turul al doilea o va înfrunta pe învingătoarea dintre jucătoarea americană Katie Volynets și jucătoarea din Brazilia, Beatriz Haddad Maia.

Sorana Cîrstea a produs surpriza. A eliminat-o pe Petra Kvitova

Debutul pentru Sorana Cîrstea a fost în fața mult mai titratei Petra Kvitova, meci încheiat, în cele din urmă, cu victoria jucătoarei române, cu 6-2, 6-2. Românca de 31 de ani a reușit surpriza primului tur de la Australian Open în doar o oră și 11 minute.

Deși Petra Kvitova, jucătoarea de 31 de ani și ocupanta locului 19 WTA, a câștigat primul game în ambele seturi, românca, care ocupă poziția 38 în clasamentul mondial, a controlat jocul și s-a impus clar. Kvitova, care a făcut 6 duble greșeli, a avut procentaje mici în ambele servicii, și multe erori neforțate, 39, față de doar 19 ale Soranei.

Victoria adaugă în palmaresul Soranei Cîrstea încă o victorie la întâlnirile directe, raportul fiind de 6-3 în favoarea româncei. Cele două s-au mai întâlnit și la ediția de anul trecut a turneului de Grand Slam, în turul al doilea, când Sorana s-a impus cu 6-1, 4-6, 6-1. Românca s-a impus în toate cele patru meciuri disputate, până acum.

Sorana Cîrstea va avea o adversară accesibilă în turul al doilea, Kristina Kucova din Slovacia, care a trecut cu 6-3, 7-5 de japoneza Misaki Doi. Cele două jucătoare s-au mai întâlnit o singură dată, românca învingând-o pe Kucova, ocupanta locului 96 WTA, cu, 6-3, 4-6, 6-4, în primul tur la Shenzhen, în 2017.

Tabloul de la Australian Open 2022 dominat de românce

În afară de Simona Halep și Sorana Cîrstea, și Irina Begu a reușit calificarea, învingând-o cu 2-6, 7-5, 6-3, după două ore și 37 de minute de joc, pe franțuzoaica Oceane Dodin, de 25 de ani, de pe poziția 85 WTA. Cele două sunt la a doua întâlnire, după French Open-ul din 2019. În Turul al II-lea, Irina Begu va juca împotriva jucătoarei din Belgia,  Elise Mertens, care ocupă locul 26 WTA. Begu se află în acest moment pe poziția 64 în clasamentul mondial feminin.

Mertens a câștigat ambele partide cu Begu în 2017, 3-6, 7-5, 7-5 în Fed Cup și 6-1, 6-1 în semifinalele de la Istanbul. Cîrstea și Begu și-au asigurat fiecare 154.000 de dolari australieni și 70 de puncte WTA.