Și austriecii critică votul împotriva României în Schengen: ‘Lipsit de viziune’
Polemica pe marginea votului de veto dat României pentru aderare se pare că are acum alte conotații, având în vedere că și austriecii critică votul împotriva României în Schengen. Presa austriacă a preluat un sondaj recent din care reiese această concluzie.
”Sistemul Schengen stricat” justifică decizia de la Viena
La aproape un an de la veto-ul dat de Austria, presa austriacă readuce în discuție justificările acestui vot de neacceptare a României și Bulgariei în spațiul Schengen, iar jurnaliștii de la Die Presse spun că ”La Viena, menținerea dreptului de veto este justificată de sistemul Schengen stricat.”
Vezi și: Preşedintele Austriei speră că votul guvernului său va fi revizuit
Dar realitatea la frontierele externe ale spațiului Schengen este mult mai gravă, și asta nu o spune doar presa austriacă, ci și Cancelaria din Viena. Este deja un lucru știut faptul că, în medie, camioanele așteaptă șase ore la frontiera româno-bulgară, lucru de altfel remarcat și ambasadorul bulgar Desislava Naydenova-Gospodinova în timpul discuției de la IDM, mai precziează publicația citată.
”Veto-ul împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen este, de asemenea, lipsit de viziune și din alte motive. Relațiile economice bune dintre Austria și cele două state de la Marea Neagră sunt supuse unor presiuni inutile.
În plus, România va deveni cel mai mare producător de gaze din cadrul UE începând cu 2027. OMV este, de asemenea, implicată în așa-numitul proiect „Neptune Deep”.
Dacă relațiile diplomatice continuă să fie tensionate, acest lucru ar putea fi pus sub semnul întrebării.”, mai scriu jurnaliștii austrieci.
Austriecii critică votul împotriva României în Schengen
Într-un recent sondaj de opinie, preluat de publicația amintită, austriecii au fost întrebați dacă sunt sau nu de acord cu decizia Cancelariei Austriei, prin Ministrul de Interne și șeful instituției, de a vota împotriva aderării celor două state la spațiul Schengen, iar răspunsul a fost aproape unnanim că este ‘Lipsit de viziune’.
Citește și: Lovitură dură pentru România Anunțul cancelarului Austriei schimbă tot
Concluzia ieșită din acest sondaj, este că trebuie găsită o soluție europeană pentru preocupările legitime ale guvernului austriac cu privire la numeroasele cereri de azil, pe de o parte. Iar pe de alta, decizia de a vota împtriva aderării României și, implicit, a Bulgariei, ar trbui revizuită la nivel politic, iar ”acest lucru nu trebuie să se întâmple în detrimentul Bulgariei și al României.”
Austria se simte afectată pentru că a pus veto la aderarea României și Bulgariei
În iulie a.c., conform unor declarații, europarlamentarii români susțineau că guvernul austriac este supus unor presiuni pentru a permite aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, după ce Parlamentul European a adoptat o rezoluție împotriva Austriei pentru că a pus veto la aderarea celor două țări.
„Este o presiune politică puternică, pentru că și deputații din Austria au votat pentru această rezoluție. Este o premieră când europarlamentari dintr-o țară [Austria] vizată de o rezoluție susțin o abordare politică europeană pentru că nu sunt de acord cu abordarea guvernului de la Viena”, a declarat pentru BIRN eurodeputatul român Eugen Tomac.
Află și: ‘Este un dezastru’. Scandal fără precedent în Europa despre aderarea României la Schengen
Rămne de văzut dacă pe 4 decembrie 2023, în cadrul noii sesiuni, Austria își va schimba optica asupra votului și dacă cele două state vor avea parte de un vot favorabil.