Shein și Temu, cercetate pentru vânzarea de „produse letale pentru bebeluși și copii mici”
Doi din marii giganți ai vânzărilor online, la prețuri de nimic, au intrat în atenția mai multor instituții de control. Din informațiile de ultimă oră reiese că Shein și Temu sunt cercetate pentru vânzarea de „produse letale pentru bebeluși și copii mici”.
Shein și Temu, doi giganți pe ambele maluri
Shein și Temu sunt unt doi giganți asiatici care au reușit săse impună pe piețele europene, și dincolo de ocean, tocmai pentru prețurile extrem de mici, dar și a raportului dintre calitatea produselor și prețurile acestora. Deși multe sunt comercializate direct din China, cei doi giganți au reușit să acapareze un segment important de clientelă.
Spre exemplu, Shein este astăzi una dintre cele mai mari companii de modă online din lume. Inițial, Shein a început să vândă rochii de mireasă. Dar, după ce a câștigat o recunoaștere uriașă la începutul anilor 2010, compania de modă s-a extins la îmbrăcăminte pentru femei.
După ce Shein a intrat pe piețele din SUA și Europa, evaluarea sa a crescut drastic de la 5 miliarde de dolari în 2019 la 100 de miliarde de dolari în 2022. Dar în 2023, evaluarea Shein a scăzut la 64 de miliarde de dolari.
Temu și-a depășit vânzările totale 2023
De cealată parte, Temu și-a depășit vânzările totale 2023 în prima jumătate a acestui an, ajungând la aproximativ 20 de miliarde de dolari, potrivit unui raport.
Raportul a menționat că Brazilia a fost a doua în ceea ce privește descărcările pentru aplicația Temu în ultimele 30 de zile, cu peste 5 milioane de descărcări, imediat după SUA.
Cu toate acestea, cifra de vânzări este încă departe de obiectivul Temu de a-și tripla vânzările la 60 de miliarde de dolari la nivel global în 2024.
Shein și Temu, cercetate pentru vânzarea „produselor letale pentru bebeluși și copii mici”
Dar, deși cu cifre mari și cu o potențială creștere exponențială, se pare că cele două mari companii, Shein și Temu, au probleme dincolo de ocean. Conform celor mai recente rapoarte, cele două companii sunt cercetate pentru vânzarea de „produse letale pentru bebeluși și copii mici”.
Doi comisari însărcinați cu siguranța produselor de consum solicită agenției să investigheze dacă site-urile de comerț electronic precum Shein și Temu sunt conforme cu reglementările de siguranță din SUA.
Într-o declarație comună publicată marți, comisarii Peter Feldman și Douglas Dziak au afirmat că este necesară o investigație a platformelor cu capital străin în urma rapoartelor privind „produsele mortale pentru bebeluși și copii mici” disponibile cu ușurință pentru cumpărare. Scrisoarea enumeră Shein și Temu drept platforme care ridică probleme specifice.
Comisarii au citat un articol din The Information de luna trecută, în care se raporta că produsele considerate periculoase pentru bebeluși și copii mici pot fi încă achiziționate de pe site-urile de chilipiruri. Articolul menționa ca exemplu de produs încă disponibil pe site-urile de chilipiruri „barele de protecție căptușite pentru pătuțuri”, interzise de Congres în 2022 pentru că prezintă un risc de sufocare pentru bebeluși.
Scrisoarea a îndemnat Comisia să își îndeplinească obligațiile de „protejare a consumatorilor împotriva articolelor care prezintă un risc nerezonabil de vătămare”, conform USA Today.
Probleme și în Koreea de Sud și Africa de Sud
Autoritățile din Seul, Coreea de Sud, au testat produsele de la Shein și Temu și au constatat că acestea au niveluri mai ridicate de anumite toxine decât este acceptat.
Sud-africanii au fost neîncrezători după ce s-a constatat că produsele vândute de Temu și Shein conțineau niveluri inacceptabil de ridicate de toxine.
Au fost testate 144 de produse, în care s-au găsit niveluri ridicate de ftalați, ceea ce a determinat luarea de măsuri de către autoritățile internaționale Sud-africanii au refuzat să creadă afirmațiile și mulți au afirmat că a existat o campanie împotriva platformelor de comerț electronic în creștere rapidă.
S-a constatat că unele produse Shein și Temu aveau un nivel ridicat de toxine. Se crede că plastifianții pe bază de ftalați afectează reproducerea și pot provoca nașteri premature și probleme de fertilitate.