Sfinții Mucenici 2022. Interdicțiile pe care le au femeile astăzi, obligația pe care o au bărbații
Sfinții Mucenici 2022. În fiecare an, la data de 9 martie, în calendarul ortodox sunt prăznuiți Sfinții 40 de Mucenici. Sărbătoarea vine cu anumite obiceiuri, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Cei 40 de mucenici din Sevastia au fost un grup de soldați romani din Legiunea a XII-a. Mucenicii au fost martirizați în anul 320 pentru mărturisirea credinței creștine.
Sfinții Mucenici 2022
Pe 9 martie, în ziua sfinților mucenici, există obiceiul străvechi extrem de cunoscut, potrivit căruia bărbații beau cele 44 de pahare cu vin. Însă sărbătoarea vorbește și despre alte tradiții și superstiții, care, probabil că și azi se mai respectă la sate. Acolo, oamenii adună gunoiul din curte și din casă, iar tinerii sar peste el, ca să fie feriți de cele rele tot anul. Tot azi gospodinele pregătesc savuroșii mucenici moldovenești sau muntenești, care se servesc în zi de sărbătoare.
Cei 40 de mucenici despre care face pomenirea sărbătoarea de azi trăiau în vremea împăratului Licinius și care au fost martirizați întrucât nu au dorit să renunțe la credința creștină. Mucenicii au fost condamnați la moarte prin înghețare în lacul Sevastiei. Mucenicii pregătiți de gospodine amintesc de sacrificiul acestor martiri și se dau de pomană pentru sufletul morților.
Tradiția populară spune că azi bărbații beau 44 de pahare cu vin. Tradiția nu este întâmplătoare, ci are un fond simbolic, vinul reprezentând sângele celor 44 de martiri uciși la Sevastia. Ritualul acesta semnifică puterea pe care bărbații care îl practică o vor avea pe tot parcursul anului.
Tradiții și obiceiuri de Sfinții Mucenici
De menționat este și că diferența dintre cei 40 de mucenici și cele 44 de pahare de vin ar fi dată de numărul de zile care se scurg din data de 9 martie până la data de 23 aprilie, ziua Sfântului Mucenic Gheorghe. Picăturile de vin rămase se vărsau apoi peste vii și pomi, pentru ca recoltele să fie bogate.
Tradiția spune că nu ai voie să muncești în ziua de 9 martie, ziua sfinților mucenici. Dar mai sunt și alte tradiții care se țin în această zi: se dă de pomană sărmanilor, pentru ca rodul grâului să fie unul bun. Tot azi se așază un ou în fața cailor și a boilor. Dacă oul va rămâne întreg după pornirea căruței, gospodarilor le va merge bine pe toată durata aratului.
Dacă în ziua de 9 martie plouă, la fel se va întâmpla și de Paște, spune tradiția. Dacă azi tună, urmează o vară bună pentru agricultură, iar dacă noaptea va fi ghețuș, toamna va fi una lungă. Se mai spune că în ziua în care mucenicii sunt prăznuiți, se deschid porțile Raiului, iar spiritele morților se așteaptă cu focuri aprinse. La țară, femeile presară cenușă în jurul casei, ca să fie ferită de șerpi.