Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril. Secretul lumânărilor aprinse în această zi: de ce o facem

Sfinții Mihail și Gavril. Secretul lumânărilor aprinse azi

Calendarul ortodox arată că azi, 8 noiembrie, îi sărbătorim Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril. Care este secretul lumânărilor aprinse în această zi și care a fost viața celor doi sfinți pe care îi prăznuim?

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, sărbătoriți pe 8 noiembrie

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril se prăznuiesc pe data de 8 noiembrie, alături de prăznuiri diferite și cântări de laudă. Numeroase biserici din România au hramul Sfinților Arhangheli, iar mulți dintre români le poartă numele. Odată cu ei, sunt amintiți toți îngerii considerați păzitori populari ai oamenilor de la naștere până la moarte. În popor mai sunt cunoscuți și drept Sfinții Voievozi, Sfintul Adhanghel sau Hranghelul.

,Luna noimbrie, din punct de vedere religios are în centru, sărbătoarea sfinţilor creştini Mihail şi Gavriil. Prima săptămână din lună este intitulată Săptămâna Miriştei, deoarece este săptămâna în care se termină însămânţările de toamnă şi începe aratul miriştilor pentru însămânţările de primăvară. Cea de-a doua săptămână are în centru sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, cei cu săbii şi puteri ocrotitoare asupra oamenilor şi a turmelor de oi.’’(artatraditionala.ro) Azi e bine să ai lumânări aprinse pentru a-i atrage spre sectoarele vieții tale.

Sfinții Mihail și Gavril, viața și legende populare
Sfinții Mihail și Gavril, viața și legende populare

Ce arată legendele populare?

  • În legendele populare se spune că Sfântul Mihail a purtat soarele și luna și a fost cel care a dat drumul soarelui sus pe cer când e vară și sub mâna lui sunt toate vietățile și oamenii, cei vii și cei morți. Sânful Mihail este cel care are cheile iadului dinc are slobozește treptat gerul, arată etnologul Ania Moldoveanu.
  • Arhanghelul Gavriil a fost îngerul păzitor al Lui Iisus Hristos pe pământ. Tot el a fost cel care a fost mesagerul prim, prin intermediul căruia divinitatea transmite oamenilor prin grația sa inspirație, intuiție și harul clarviziunii.

Rugăciune la sfinții Mihail și Gavril

„Dumnezeule Atotputernic, trimite-Ți Arhanghelul Tău, Mihail, spre ajutorul robului Tău (se rostește numele). Să-l scoată din mâna vrăjmaşilor văzuţi şi nevăzuţi. O, mare Arhanghel Mihail revarsă mir bun asupra robului lui Dumnezeu (se rostește numele). Arhanghele Mihail, tu ești căpetenia cetelor îngereşti. Ești voievod al puterilor cereşti, al heruvimilor, al serafimilor şi al tuturor îngerilor. Fii mie păzitor, ajutător la nevoie, în singurătate, la drum și pretutindeni. Izbăveşte-mă, mare Arhanghel, de toate înşelăciunile viclene ale diavolului. Și auzi-mă pe mine, păcătosul (se rostește numele celui care se roagă). Mă rog ţie şi chem numele tău cel sfânt. Grăbeşte-te spre ajutorul meu şi auzi rugăciunea mea!”

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI