Sfaturile lui Petrișor Tănase pentru a economisi bani la mâncare: „30 de ani am aruncat-o la coș”

de: Cătălina Burghelea
02 10. 2022

Scumpirile din ultima perioadă, puse pe seama războiului din Ucraina, au băgat spaima în români și mulți se gândesc la cum să facă economii, căci se anunță o iarnă lungă și grea, cu facturi de speriat la gaze și curent. Celebrul maestru bucătar Petrișor Tănase are câteva ponturi și sfaturi practice. În opinia expertului culinar, „nu trebuie să facem provizii peste măsură și nici să intrăm în panică!”.

Cum să economisim bani la mâncare. Chef Petrișor Tănase are soluția

Ne-am obișnuit să adunăm de toate în cămară sau beci pentru zile negre, rafturile fiind pline cu zeci de sticle de ulei, zacuscă, compoturi, saci de făină etc. Potrivit bucătarului Petrișor Tănase, proviziile pentru iarnă trebuie făcute cu mare atenție și nu peste măsură. Ce trebuie să păstrăm în casele noastre?

„Nu trebuie să facem provizii peste măsură, în disperare, nu trebuie să intrăm în panică. Trebuie să fim echilibrați și, de ce nu, chiar economici, după ce 30 de ani am tot aruncat mâncarea la coș! Acum trebuie să strângem cureaua, și nu cu o măsură, ci și cu 6-7. În cămară e bine să avem 2-3 sticle de ulei, zahăr, orez, paste, dar nu mai mult de 2-3 kilograme, doar pentru a nu pleca din casă la magazin dacă afară este foarte frig. Nu uitați ca toamna aceasta să puneți murături, dar doar atât cât veți consuma. Dacă anul trecut ați aruncat din ele, acum puteți pune doar jumătate din cantitatea pe care ați preparat-o anul trecut, pentru a nu face cheltuieli inutile”, a explicat Petrișor Tănase pentru Ego.ro.

Sfaturi oferite de celebrul bucătar pentru români

Unul dintre sfaturile sale prețioase este să întocmim o listă pentru cumpărături. Metoda ajută foarte mult și nu vom mai fi tentați să facem cheltuieli inutile. Coșul ar trebui să conțină 2-3 kilograme dintr-un produs pe care vrem să-l depozităm. Celebrul bucătar Petrișor Tănase nu este adeptul pungilor congelate cu diferite produse, cum ar fi vinete. Are și o explicație pentru asta.

„Atenție mare, însă, la frigider, căci avem tendința să punem enorm de multe, poate fi o economie, la prima vedere, dar gândiți-vă cât vă costă energia pentru o pungă de vinete congelate. Veți constata că nu mai merită să puneți legume congelate și că veți renunța la această variantă!”, a subliniat vedeta.

De ce să nu mai aruncăm pâinea uscată

O idee care să ne ajute la ecomisirea banilor ar fi să renunțăm la a mânca zilnic carne. În schimb, putem crește aportul de legume, care sunt mult mai sănătoase. Iar dacă avem pâine uscată, cel mai bine ar fi să facem din ea crutoane pentru supe, dar și prăjituri, este recomandarea lui Petrișor Tănase.