În regiunea Bolgorod au avut loc mai multe atacuri, suspectate de Kremlin de a fi fost făcute de grupări teroriste. Rusia susține că zeci de militanți ucraineni au pătruns într-unul dintre orașele sale de frontieră din regiunea Belgorod, lovind obiective și forțând o evacuare, înainte ca peste 70 dintre atacatori să fie uciși sau respinși de ceea ce autoritățile au numit „o operațiune antiteroristă”. În contextul ultimilor situații, mulți se întreabă dacă nu cumva sfârşitul lui Putin e aproape. Cât despre evenimentele de la Bolgorod, grupul de rebeli care au generat aceste atacuri spun că Putin „va fi spânzurat de zidurile Kremlinului”.
După atacuri, Ucraina a negat orice implicare în confruntările de luni și marți, în schimb a dat vina pe două grupuri rusești care pretind că sunt voluntari care luptă alături de forțele Kievului într-o revoltă împotriva guvernului președintelui Vladimir Putin.
Deși niciuna dintre cele două versiuni nu a putut fi verificată în mod independent, orice s-ar fi întâmplat pare să fi făcut ca Moscova să se grăbească să răspundă la una dintre cele mai grave incursiuni la graniță de când Putin a lansat invazia în Ucraina în februarie 2022.
Guvernatorul Belgorodului, Viacheslav Gladkov, a declarat că o femeie în vârstă a murit în evacuarea haotică, iar 12 persoane au fost rănite în atac și în bombardamente. În timp ce luptele de acolo continuau aparent marți dimineață, el a îndemnat locuitorii să nu se întoarcă în casele lor și abia la sfârșitul după-amiezii a declarat că operațiunea s-a încheiat, conform agenției de presă AP.
Vezi și: Decizia luată de Vladimir Putin după atacul cu drone. Liderul de la Kremlin i-a surprins pe mulți
Conform informațiilor din teren, ar fi vorba, de fapt, de două grupări, și anume „Legiunea Libertatea Rusiei” și „Corpul Voluntarilor Ruși”, care ar fi revendicat atacul și au anunțat un obiectiv ambițios de eliberare a regiunii Belgorod. Despre ele se știu puține lucruri în afară de ceea ce spun despre ele însele și nu este clar cum sunt.
Site-ul web al „Legiunii pentru Libertatea Rusiei” spune că a fost formată în primăvara anului trecut „din dorința rușilor de a lupta împotriva bandei armate a lui Putin” și este recunoscută oficial de armata de la Kiev. „Luptăm în deplină cooperare cu Forțele Armate ale Ucrainei și sub conducerea comandamentului ucrainean”, se arată pe site. Site-ul a precizat că a luptat vara trecută în mici grupuri de luptă, iar acum este implicat în bătălia pentru orașul Bakhmut din estul țării.
Pe pagina „Corpului Voluntarilor Ruși” din aplicația de mesagerie Telegram se spunea că este o formațiune din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei. Acum se descrie doar ca luptând de partea ucraineană. În august 2022, un anunț postat acolo spunea următoarele „Noi, voluntarii ruși care trăim în Ucraina, am decis să luăm armele și să creăm o formațiune militară, Corpul Voluntarilor Ruși, pentru ca împreună cu camarazii noștri ucraineni să ne apărăm patria care ne-a oferit adăpost, iar apoi să continuăm lupta împotriva regimului criminal al lui Putin și a acoliților săi”.
Alte postări susțineau că grupul lupta în sud-estul Ucrainei sau ca voluntari care servesc în alte părți ale țării, inclusiv în suburbiile Bucha și Irpin din Kiev. În martie, Corpul voluntarilor ruși a revendicat responsabilitatea pentru o incursiune în regiunea rusă Briansk, o altă zonă de frontieră.
Rapoartele media de la acea vreme au identificat unii dintre membrii săi ca fiind naționaliști ruși. Într-o postare de marți, „Corpul Voluntarilor Ruși” și-a descris opiniile politice ca fiind „conservatoare de dreapta și tradiționaliste”.
Mult mai radicali în declarații și chiar în acțiunile întreprinse, reprezentanții CVR sunt cei care declarau recent că sfârşitul lui Putin e aproape și că acesta „va fi spânzurat de zidurile Kremlinului”:
„În curând nu va mai exista nimeni în Rusia fără un cunoscut care să nu-şi fi pierdut viaţa în acest război criminal.
Pentru a-i pune capăt, trebuie să lovim inamicul pe teritoriile pe care le ocupă.
Războiul va continua până când trupul spânzurat al preşedintelui rus, Vladimir Putin, va împodobi zidurile Kremlinului”, au declarat reprezentanții CVR pe Telegram.
Un oficial ucrainean a recunoscut că unitățile au desfășurat o operațiune în zonă, dar a insistat că au acționat independent. El a precizat că unitățile făceau „parte din forțele de apărare și securitate” atunci când se aflau în Ucraina, dar erau independente de Kiev. Același
„Putem confirma că această operațiune a fost efectuată de cetățeni ruși. În Rusia, ele acționează ca entități independente.”, a declarat pentru CNN Andriy Yusov, un reprezentant al agenției ucrainene de informații pentru apărare.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că forțele de la Kremlin lucrează pentru a îndepărta un „grup de sabotaj și recunoaștere”, potrivit mass-media de stat din Rusia.
Situația din Belgorod marchează prima dată când forțele aliate cu Ucraina au lansat „o operațiune terestră transfrontalieră împotriva unor obiective rusești”, iar acest lucru este la o scară semnificativă și, în mod clar, este menit să provoace o consternare considerabilă în rândul autorităților locale cel puțin, dacă nu chiar la nivelul Kremlinului, spun analiștii.