Pe 9 noiembrie, creștinii ortodocși îl cinstesc pe Sfântul Nectarie Taumaturgul, cunoscut pentru viața sa exemplară de smerenie și pentru darul facerii de minuni. Sfântul este un sprijin necontenit pentru cei aflați în suferință, iar în această zi de sărbătoare, credincioșii sunt îndemnați să se apropie cu rugăciune de el și să își pună nădejdea în ajutorul său, având grijă să împlinească și tradițiile de cinstire.
Născut pe 1 octombrie 1846 în orașul Silivria, Sfântul Nectarie a crescut într-o familie credincioasă, iar încă din tinerețe a simțit chemarea către viața spirituală.
După ce a studiat teologia la Constantinopol și s-a dedicat muncii de învățător, el a intrat în monahism pe insula Hios, unde a fost călăuzit de Sfântul Pahomie Hiotul. A devenit cunoscut pentru credința și blândețea sa și, în scurt timp, a fost hirotonit și ridicat la rangul de arhimandrit, primind numele de Nectarie.
După o perioadă de slujire în Cairo, unde a fost iubit și respectat de toți, Sfântul Nectarie a devenit mitropolit de Pentapole, însă invidia unor membri ai clerului a dus la excluderea sa din Egipt.
Astfel, s-a retras la Atena, unde a continuat să slujească, întărindu-și credința prin rugăciune și dedicându-se formării spirituale a tinerilor. Mai târziu, el a întemeiat o mănăstire pe insula Eghina, unde a trăit până la sfârșitul vieții sale, rămânând un adevărat model de smerenie și înțelepciune.
Sfântul Nectarie este cunoscut drept un făcător de minuni, fiind deseori căutat de cei bolnavi și nevoiași. Pe parcursul vieții sale, el a adus alinare celor suferinzi, rugându-se pentru sănătatea și binele lor.
Vindecările miraculoase continuă și astăzi, în special la mănăstirea din Eghina, loc de pelerinaj unde credincioșii vin pentru a cere ajutorul sfântului.
De asemenea, moaștele sale de la Mănăstirea Radu Vodă din București sunt venerate de pelerini, iar mărturiile despre miracolele săvârșite prin rugăciunile adresate lui sunt numeroase.
Unul dintre cazurile recente de vindecare atribuite Sfântului Nectarie este cel al unei tinere diagnosticate cu o boală gravă, care, înainte de operație, a primit mir de la candela sfântului și s-a rugat la moaștele sale.
Ulterior, medicii au constatat cu uimire că boala dispăruse fără urmă. Aceste mărturii inspiră speranță și aduc mai aproape credința pentru cei care se confruntă cu încercări grele.
În ziua de sărbătoare a Sfântului Nectarie, credincioșii sunt sfătuiți să participe la Sfânta Liturghie, să se roage pentru sănătate și pace și să citească rugăciuni către sfânt, cerându-i sprijinul.
Rugăciunea adresată Sfântului Nectarie este considerată un adevărat izvor de alinare și ajutor pentru cei aflați în suferință, iar mulți credincioși o rostesc cu nădejde și încredere.
Totodată, se recomandă să fim darnici și să ajutăm pe cei aflați în nevoi, în amintirea faptului că Sfântul Nectarie și-a dedicat întreaga viață ajutorării săracilor și bolnavilor.
Pe lângă rugăciune și fapte de milostenie, un gest simbolic este aprinderea unei lumânări în fața icoanei sfântului, ca semn de respect și recunoștință pentru minunile săvârșite.
Citește și Ce sărbători sunt în luna noiembrie 2024. Evenimentele importante pe care creștinii nu le pot rata!
Această rugăciune către Sfântul Nectarie este un sprijin neprețuit pentru cei care caută alinare, vindecare și ajutor în momentele grele. Prin cuvinte pline de smerenie, ne încredințăm sufletele acestui mare făcător de minuni, cerându-i ocrotirea și mijlocirea sa către Dumnezeu.
”O, preasfinte și întru tot lăudate, mare făcătorule de minuni Nectarie, primește această puțină rugăciune de la noi, nevrednicii robii tăi, căci către tine, ca la un adevărat izvor de tămăduiri și grabnic folositor și ajutător preaminunat scăpând și către sfânt chipul icoanei tale privind, cu lacrimi fierbinți ne rugăm ție: vezi, sfinte, durerile noastre, vezi sărăcia și ticăloșia noastră.
Vezi rănile sufletelor și ale trupurilor noastre. Ne rugăm ție, Sfinte Ierarhe Nectarie, grăbește de ne ajută cu neîncetatele și sfintele tale rugăciuni și ne sprijinește pe noi, robii tăi. Ia aminte la suspinele noastre și nu ne trece cu vederea pe noi, ticăloșii și scârbiții, că știm, sfinte al lui Dumnezeu, că și după mutarea ta din viața aceasta trecătoare cine a năzuit la ajutorul tău și cu credință ți s-a rugat nu a rămas neajutat. Că cine te-a chemat întru ajutor și nu l-ai auzit? Sau cine, în dureri fiind și alergând spre ajutorul tău, nu i-ai ușurat suferința?
Minunile și ajutorul tău ne-au făcut și pe noi, ticăloșii și scârbiții, să te chemăm să ne vii în ajutor. Știm, o, alesule ierarh, de mulțimea tămăduirilor pe care le-ai făcut, nou doctor fără-de-arginți arătându-te. Nu cunoaștem nici suferință și nici durere pe care să nu le poți alina.
Nu cunoaștem nici o boală căreia tu să nu îi poți aduce tămăduire, dar mai mult decât atât, nu numai că ai tămăduit boli despre care doctorii ziceau că nu pot fi tămăduite, ci și pe mulți bolnavi i-ai ajutat să se întărească în credință și în răbdare, și să ia plată de la Dumnezeu pentru osteneala lor.
Îngenunchind, ne rugăm ție, Sfinte Ierarhe Nectarie, ca să te rogi pentru noi lui Hristos, Cel Ce n-a trecut cu vederea rugăciunile tale cele jertfelnice, ci te-a întărit și te-a primit în cereștile locașuri.
Către Acela roagă-te, ca să fim și noi ajutați și miluiți cu rugăciunile tale, și din pagube și necazuri izbăviți, ca să binecuvântăm pe Dumnezeu Cel în Treime lăudat, totdeauna, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”