09 nov. 2024 | 13:56

Sfântul Nectarie, celebrat pe 9 noiembrie. Ce este bine să faci în această zi de mare sărbătoare

Diverse
Sfântul Nectarie, celebrat pe 9 noiembrie. Ce este bine să faci în această zi de mare sărbătoare
Sfantul Nectarie, celebrat pe 9 noiembrie

Pe 9 noiembrie, creștinii ortodocși îl cinstesc pe Sfântul Nectarie Taumaturgul, cunoscut pentru viața sa exemplară de smerenie și pentru darul facerii de minuni. Sfântul este un sprijin necontenit pentru cei aflați în suferință, iar în această zi de sărbătoare, credincioșii sunt îndemnați să se apropie cu rugăciune de el și să își pună nădejdea în ajutorul său, având grijă să împlinească și tradițiile de cinstire.

Cine a fost Sfântul Nectarie

Născut pe 1 octombrie 1846 în orașul Silivria, Sfântul Nectarie a crescut într-o familie credincioasă, iar încă din tinerețe a simțit chemarea către viața spirituală.

După ce a studiat teologia la Constantinopol și s-a dedicat muncii de învățător, el a intrat în monahism pe insula Hios, unde a fost călăuzit de Sfântul Pahomie Hiotul. A devenit cunoscut pentru credința și blândețea sa și, în scurt timp, a fost hirotonit și ridicat la rangul de arhimandrit, primind numele de Nectarie.

După o perioadă de slujire în Cairo, unde a fost iubit și respectat de toți, Sfântul Nectarie a devenit mitropolit de Pentapole, însă invidia unor membri ai clerului a dus la excluderea sa din Egipt.

Astfel, s-a retras la Atena, unde a continuat să slujească, întărindu-și credința prin rugăciune și dedicându-se formării spirituale a tinerilor. Mai târziu, el a întemeiat o mănăstire pe insula Eghina, unde a trăit până la sfârșitul vieții sale, rămânând un adevărat model de smerenie și înțelepciune.

Sfântul Nectarie, vindecător și făcător de minuni

Sfântul Nectarie este cunoscut drept un făcător de minuni, fiind deseori căutat de cei bolnavi și nevoiași. Pe parcursul vieții sale, el a adus alinare celor suferinzi, rugându-se pentru sănătatea și binele lor.

Vindecările miraculoase continuă și astăzi, în special la mănăstirea din Eghina, loc de pelerinaj unde credincioșii vin pentru a cere ajutorul sfântului.

De asemenea, moaștele sale de la Mănăstirea Radu Vodă din București sunt venerate de pelerini, iar mărturiile despre miracolele săvârșite prin rugăciunile adresate lui sunt numeroase.

Unul dintre cazurile recente de vindecare atribuite Sfântului Nectarie este cel al unei tinere diagnosticate cu o boală gravă, care, înainte de operație, a primit mir de la candela sfântului și s-a rugat la moaștele sale.

Ulterior, medicii au constatat cu uimire că boala dispăruse fără urmă. Aceste mărturii inspiră speranță și aduc mai aproape credința pentru cei care se confruntă cu încercări grele.

Cum să-l cinstești pe Sfântul Nectarie pe 9 noiembrie

În ziua de sărbătoare a Sfântului Nectarie, credincioșii sunt sfătuiți să participe la Sfânta Liturghie, să se roage pentru sănătate și pace și să citească rugăciuni către sfânt, cerându-i sprijinul.

Rugăciunea adresată Sfântului Nectarie este considerată un adevărat izvor de alinare și ajutor pentru cei aflați în suferință, iar mulți credincioși o rostesc cu nădejde și încredere.

Totodată, se recomandă să fim darnici și să ajutăm pe cei aflați în nevoi, în amintirea faptului că Sfântul Nectarie și-a dedicat întreaga viață ajutorării săracilor și bolnavilor.

Pe lângă rugăciune și fapte de milostenie, un gest simbolic este aprinderea unei lumânări în fața icoanei sfântului, ca semn de respect și recunoștință pentru minunile săvârșite.

Citește și Ce sărbători sunt în luna noiembrie 2024. Evenimentele importante pe care creștinii nu le pot rata!

Rugăciunea către Sfântul Nectarie

Această rugăciune către Sfântul Nectarie este un sprijin neprețuit pentru cei care caută alinare, vindecare și ajutor în momentele grele. Prin cuvinte pline de smerenie, ne încredințăm sufletele acestui mare făcător de minuni, cerându-i ocrotirea și mijlocirea sa către Dumnezeu.

”O, preasfinte și întru tot lăudate, mare făcătorule de minuni Nectarie, pri­mește a­ceastă puțină rugăciune de la noi, nevred­nicii robii tăi, căci către tine, ca la un ade­vărat izvor de tămăduiri și grabnic fo­lo­sitor și ajutător prea­minunat scăpând și către sfânt chipul icoanei tale privind, cu la­crimi fier­binți ne rugăm ție: vezi, sfinte, durerile noastre, vezi sărăcia și ticăloșia noastră.

Vezi rănile sufletelor și ale trupurilor noastre. Ne rugăm ție, Sfinte Ierarhe Nectarie, grăbește de ne ajută cu neîncetatele și sfintele tale rugăciuni și ne sprijinește pe noi, robii tăi. Ia aminte la sus­pinele noastre și nu ne trece cu ve­derea pe noi, ticăloșii și scârbiții, că știm, sfinte al lui Dumnezeu, că și după mutarea ta din viața aceasta trecătoare cine a năzuit la ajutorul tău și cu credință ți s-a rugat nu a rămas nea­jutat. Că cine te-a chemat întru ajutor și nu l-ai auzit? Sau cine, în dureri fiind și alergând spre ajutorul tău, nu i-ai ușurat suferința?

Minunile și ajutorul tău ne-au făcut și pe noi, ticăloșii și scârbiții, să te chemăm să ne vii în ajutor. Știm, o, alesule ierarh, de mulți­mea tă­mă­duirilor pe care le-ai făcut, nou doc­tor fără-de-arginți arătându-te. Nu cu­noaș­tem nici sufe­rință și nici durere pe care să nu le poți alina.

Nu cunoaștem nici o boală căreia tu să nu îi poți aduce tămăduire, dar mai mult decât atât, nu numai că ai tămăduit boli despre care doctorii ziceau că nu pot fi tămăduite, ci și pe mulți bol­navi i-ai ajutat să se întărească în credință și în răbdare, și să ia plată de la Dumnezeu pentru osteneala lor.

Îngenunchind, ne rugăm ție, Sfinte Ie­rarhe Nectarie, ca să te rogi pentru noi lui Hristos, Cel Ce n-a trecut cu vederea rugă­ciunile tale cele jertfelnice, ci te-a întărit și te-a primit în cereștile locașuri.

Către Acela roagă-te, ca să fim și noi ajutați și miluiți cu rugăciunile tale, și din pagube și necazuri izbăviți, ca să binecu­vântăm pe Dum­nezeu Cel în Treime lăudat, totdeauna, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”

Citește și Cea mai frumoasă biserică din Bucureşti e un loc rupt din Rai. Eşti mai aproape de Dumnezeu aici. Are şi program de vizitare!

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Serialul numărul, 1 pe Netflix. E inspirat din evenimente reale și a oprit planeta în loc!
Click.ro
Ultimele mesaje trimise de pe front de soldații ruși. „E un munte de cadavre”. Mărturii cutremurătoare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
O mai ții minte pe Esmeralda? Au trecut 27 de ani de la rolul care a făcut-o celebră pe actrița Leticia Calderon, iar viața ei a bătut orice telenovelă! Cum arată azi, la 56 de ani, frumoasa actriță / FOTO
Unica.ro
Documentul care le făcea viața grea românilor. Totul se schimbă din 2025
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
S-a stins din viață marele actor. Lumea toată l-a iubit: Nu e corect, merita mai mult timp!
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Rezultate Loto azi, 22 decembrie 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro