Sfântul Ioan Botezătorul, 7 ianuarie. Cum a primit acest nume și ce semnifică
Credincioșii îl sărbătoresc azi pe Sfântul Ioan Botezătorul. Care este povestea celui care este sărbătorit an de an a doua zi după Bobotează și cum a primit acest nume? Puțini oameni știu semnificația.
Sfântul Ioan Botezătorul: care este semnificația numelui?
Ziua de 7 ianuarie 2022 este marcată ca Soborul Sfântului Ioan Botezătorul sau Sfântul Ion. Acesta este sărbătorit în fiecare an în a doua zi după Bobotează. Iisus s-a făcut cunoscut oamenilor la vârsta de 30 de ani, vârstă pe care evreii o consideră a maturității.
De asemenea, tot în această zi este sărbătorit Crăciunul pe rit vechi pentru că în calendarul iulian este decalat cu 13 zile față de calendarul oficial. Ioan a început să predice înaintea lui Iisus și a avut rolul de a pregăti tot poporul pentru primirea Mântuitorului.
„Şi a mărturisit Ioan zicând: Am văzut Duhul coborându-se din cer ca un porumbel şi a rămas peste El. Şi eu nu-l ştiam pe El, dar cel ce m-a trimis să botez cu apă, Acela mi-a zis:
Peste (cel) care vei vedea Duhul coborându-se şi rămânând peste El, Acesta este cel ce se botează cu Duhul Sfânt. Şi eu am văzut şi am mărturisit că acesta este Fiul lui Dumnezeu”, spune Sfântul Ioan Evanghelistul (Ioan 1, 32-34).
Ce înseamnă în slavonă?
Sfântul nu era un orator desăvârșit, dar avea darul de a atrage oamenii spre el, era smerit și mereu un exemplu foarte bun pentru ceilalți. Peste 300.000 dintre românce poartă numele de Ioana și 140.000 pe cel de Ionela. Mai bine de 11.000 se numesc Nela și peste 6.000 poartă numele Ionela.
La bărbați, peste 400.000 poartă numele de Ion, peste 500.000 pe cel de Ioan și peste 320.000 se numesc Ionuț. Numele Ion, Ioan sau Ioana au origine comună. Ioan este cel mai compus dintre ele, folosit în diverse forme în mai multe limbi.
Originea este ebraică și este format din Jahve. Forma scurtă ‘Jo’ și ‘hanan’, care înseamnă ‘a avea milă’. Semnificația numelui Ioan este: ‘Jahve a avut milă’/ ‘Dumnezeu a avut milă’. O altă semnificație vine din slavonă și se traduce prin ‘Dumnezeu este bun’.
Un obicei românesc în această zi sfântă este ‘Iordăneala’. Tinerii care au luat de la biserică apă sfințită, merg dimineața la slujbă, iar mai apoi stropesc fiecare om care le iese în cale. Persoanele care sunt stropite trebuie să îi răsplătească pe tineri.
Îi pot lua acasă sau le pot oferi diverse bunuri. Marea sărbătoare de pe 7 ianuarie este cunoscută și sub denumirea de “Sânt Ion”, “Înaintemergătorul Domnului” sau “Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul”.