De ce Sfântul Gheorghe se sărbătorește anul acesta în altă zi decât cea obișnuită. Cum motivează BOR decizia

De ce Sfântul Gheorghe se sărbătorește anul acesta în altă zi decât cea obișnuită. Cum motivează BOR decizia
Sfântul Gheorghe se sărbătorește anul acesta pe 29 aprilie

Sfântul Gheorghe se sărbătorește anul acesta în altă zi decât cea obișnuită. Ocrotitorul Armatei Române nu mai este pomenit în 2019 pe 23 aprilie, ci pe 29. Decizia a fost luată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Este pentru prima dată când s-a făcut o derogare de acest fel. În mod normal, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este sărbătorit de creștinii ortodocși în fiecare an pe data de 23 aprilie.

Potrivit regulilor referitoare la desfăşurarea cultului divin pentru fiecare zi din an, slujba pentru sărbătoarea Sfântului Gheorghe se ține de Florii dacă pică în zilele de luni, marți sau miercuri, iar dacă pică joi, vineri sau sâmbătă, se ține în a doua zi de Paște. Cum anul acesta 23 aprilie este într-o zi de marți, slujba trebuia ținută de Florii, dar Sinodul BOR a decis să o mute pe 29 aprilie.

Sfântul Gheorghe se sărbătorește în acest an pe 29 aprilie

BOR a decis să mute slujba pentru Sfântul Gheorghe în a doua zi de Paște după ce a observat că procesiunea de Florii a devenit în ultimii ani un fenomen în toată România. Astfel, cei care își serbau în mod obișnuit onomastica pe 23 aprilie (Gheorghe, George, Gherghina etc), vor sărbători în 2019 pe 29 aprilie.

Potrivit site-ului Wikipedia, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a fost un soldat roman de origine greacă și ofițer în Garda împăratului roman Dioclețian, care a fost condamnat la moarte pentru că nu a renunțat la credința creștină. În calitate de martir creștin, el a devenit mai târziu unul dintre cei mai venerați sfinți ai creștinismului și a fost în mod special venerat de cruciați. Sfântul Gheorghe este un sfânt pomenit de aproape toate Bisericile tradiționale, de obicei pe data de 23 aprilie. Este considerat patron al multor țări, regiuni și orașe.

S-a născut în Cappadocia, într-o familie creștină de origine greacă, și a trăit în timpul domniei împăratului Dioclețian. Mai multe date nu se cunosc cu certitudine, neexistând niciun document al epocii, care să conțină date despre viața sa. Ceea ce se știe despre el a fost scris ulterior.

În conștiința populară românească, Sfântul Gheorghe este unul dintre cei mai prezenți sfinți. Este, de asemenea, ocrotitorul Forțelor Terestre ale Armatei Române.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI