Sfânta Ecaterina 2023 este sărbătorită pe 25 noiembrie. Ecaterina de Alexandria este o sfântă creștină și fecioară, care a trăit în vremea împăratului roman Maxentius. Ea a convertit sute de oameni la creștinism și a fost martirizată în jurul vârstei de 18 ani. O parte din moaștele Sfinte Mucenițe Ecaterina se află la Biserica Colțea.
Conform Legendei Sfintei Ecaterina, tânăra s-a convertit la creștinism după ce a avut o viziune. La vârsta de 18 ani, ea a dezbătut cu 50 de filozofi păgâni. Uluiți de înțelepciunea și abilitățile ei de dezbatere, aceștia s-au convertit la creștinism, la fel și aproximativ 200 de soldați și membri ai familiei împăratului. Toți au fost martirizați.
Citește și: Calendar ortodox 25 noiembrie 2022. Ce sărbătoare mare este celebrată. Cui trebuie să urezi la mulți ani
Condamnată la execuția pe o roată cu piroane, Ecaterina a atins roata și aceasta s-a fărâmat. Ea a fost decapitată. Secole mai târziu, se spune că îngeri au purtat trupul Sfintei Ecaterina la un mănăstire la poalele Muntelui Sinai.
Potrivit tradiției, Ecaterina era frumoasa fiică a regelui păgân Costus și a reginei Sabinella, care stăpâneau Alexandria. Avea o inteligență superioară și studia foarte bine artele, știința și filozofia.
A decis să rămână fecioară toată viața și a spus că se va căsători doar cu cineva care o va depăși în frumusețe, inteligență, avere și demnitate. Se referea la descoperirea eventuală a lui Hristos.
A fost crescută ca păgână, dar a devenit creștină în adolescență, având o viziune a Fecioarei Maria și a lui Isus Hristos, în care Fecioara Maria i-a dat-o pe Sfânta Ecaterina lui Isus într-o „Căsătorie Mistică”.
Ca tânără, a încercat și îl convingă pe împăratul roman Maxentius de eroarea morală în persecutarea creștinilor pentru că nu se închinau idolilor. Împăratul a aranjat cei mai buni filozofi și oratori păgâni să dezbată cu ea, sperând că aceștia îi vor respinge argumentele pro-creștine.
Ecaterina a câștigat dezbaterea și i-a convertit pe „toți” la creștinism. Maxentius, furios, a executat filozofii și oratorii.
Ecaterina a fost apoi biciuită și închisă, iar în acest timp, peste două sute de oameni au venit să o vadă, inclusiv soția împăratului.
Toți s-au convertit la creștinism și au fost martirizați, inclusiv soția lui Maxentius, împărăteasa.
Deoarece nu a reușit să-i schimbe părerea Ecaterinei prin tortură, a încercat să câștige propunându-i să o ia de soție, iar ea a refuzat. A spus că soțul ei este Isus Hristos.
A fost atât de furios încât împăratul a condamnat-o pe Sfânta Ecaterina la moarte pe roata cu piroane, un instrument extrem de tortură. În timpul procesului, roata a fost miraculos distrusă, în răspuns la rugăciunea Sfintei Ecaterina. Maxentius a trebuit să se mulțumească cu decapitarea ei.
Sfânta Mare Muceniță Ecaterina este sărbătorită pe 25 noiembrie, iar creștinii ortodocși păstrează câteva tradiții și obiceiuri cu sfințenie în această zi.
Una dintre superstițiile legate de această sărbătoare este că fetele nemăritate care țin post pe 25 noiembrie își vor găsi sortitul, iar cele măritate care au probleme în căsnicie, țin post în această zi pentru ca soțul lor să o ia pe calea cea bună.
Sfânta Ecaterina este ocrotitoarea studenților teologi din București.
Citește și: Calendar Ortodox 25 noiembrie. Sărbătoare mare azi, ce trebuie să faci
De această sărbătoare se leagă câteva superstiții care se țin și alte țări din Europa. De exemplu, în Franța, femeile de peste 25 de ani nemăritate își trimit cadouri una celelalte și se felicită. Prietenii le fac cadou bonete galbene și verde, semnificând credința și înțelepciunea, iar cele care primesc bonete pe poartă toată ziua.
Totodată, în această zi, femeile din Marea Britanie participă la parade cu focuri de artificii.
Iată ce rugăciune să rostești pe 25 noiembrie, de Sfânta Ecaterina:
Citește și: Mesaje și urări de Sfântul Matei. Cele mai frumoase gânduri pentru cei care își serbează ziua numelui
„Sfânta slăvită Ecaterina, fecioară și martiră,
ajută-mă să imit iubirea ta de puritate.
Dă-mi putere și curaj în lupta împotriva tentațiilor lumii și a dorințelor rele.
Ajută-mă să îl iubesc pe Dumnezeu cu toată inima mea și să-L slujesc cu credință.
Sfântă Ecaterina, prin gloriosul tău martiriu pentru dragostea lui Cristos,
ajută-mă să fiu loial credinței mele și Dumnezeului meu atât timp cât voi trăi. Amin”.