Sf. Ioan Botezătorul. Ce semnificație majoră au hainele purtate de el în această zi sfântă

de: Andrei Simion
07 01. 2021

Ce prăznuiesc și respectă toți creștinii practicanți azi, în ziua Sfântului Ioan Botezătorul? Ce semnificație au hainele purtate de el în această zi sfântă? Care sunt obiceiurile stricte pe care le au în vedere majoritatea românilor?

Tradiții și obiceiuri în ziua de Sf. Ioan Botezătorul

Sfântul Ioan Botezătorul e considerat unul din cei mai importanți prooroci dintre cei mai mari pe care românii îi respectă. Acesta e cel care a pregătit oamenii pentru venirea Mântuitorului Iisus Hristos, motiv pentru care mai este cunoscut și drept Înaintemergătorul. El face legătura dintre Vechiul și Noul Testament, iar BIserica i-a închinat mai multe sărbători.

Ioan Botezătorul are închinate mai multe sărbători și datini, dar cei mai mulți români îl serbează pe data de 7 ianuarie, când aceia care îi poartă numele petrec și se bucură de energia dată de sfânt.

„Dumnezeu il poate face pe om să audă în formî omeneasca ceea ce vrea El să-i spună, și să vadă în forma în care văd ochii omenești vointa Sa dintr-un anumit moment”, explică părintele Stăniloae. „Cel ce m-a trimis pe mine să botez cu apă, Acela mi-a spus: Peste care vei vedea Duhul pogorându-Se și rămânând peste El, Acesta este Cel ce botează cu Duhul Sfânt. Și am văzut și mărturisit că El este Fiul lui Dumnezeu”, (Ioan 1, 33-34), este mărturia lui Ioan din Biblie.

Ce fac românii în această zi de sărbătoare?

„Sfântul Ioan este ultimul şi cel mai de seamă prooroc al Vechiului Testament, Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului Iisus Hristos. Sfântul Ioan Botezătorul este o personalitate de excepţie, gata de jertfă, suflet nobil cu o ţinută morală vrednică de admiraţie, necruţător cu cei păcătoşi , chiar şi cu regele din acea vreme, Irod Antipa, care trăia în desfrâu cu Irodiada, soţia fratelui său vitreg.”

Obiceiuri

  • Casa se stropește cu Agheasmă
  • Trebuie să domine veselia
  • “Udatul ionilor”-se udă un brad frumos împodobit, iar cei cu numele Ion sunt udați pentru a fi puruficați
  • „Masa moaşei”- pe 7 ianuarie i se organizează o masă moașei satului, iar femeile care au născut cu ajutorul ei sunt invitate.