Serviciul Judeţean de Ambulanţă Gorj, acuzat de neglijență criminală. Defecțiuni grave la ambulanţa cu care a fost transportat fostul şef de la DSP
Raportul întocmit la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Gorj de Corpul de Control al Prefectului județului, a scos la iveală o serie de defecțiuni grave la o ambulanță cu care a fost transportat fostul șef din DSP Gorj, Adrian Dobrin. În acest sens, a fost sesizată Poliția Gorj.
Defecțiuni grave la o ambulanță
În raport, se arată că sunt înregistrate „indicii rezonabile de săvârşire a unor posibile fapte de natură penală, ce pot îmbrăca forma infracţiunii de neglijenţă în serviciu“. O echipă de specialiști de la firma ce a furnizat ambulanța au verificat-o și au constatat defecțiunile acesteia.
„Cablul de alimentare (la 12 V) al ventilatorului a fost găsit defect, ventilatorul nu încarcă la 12 V ( cablajele de alimentare aferente soclului de conectare în ventilator au fost găsite parţial fără izolaţie, fapt ce a dus la crearea unei conexiuni între fire şi implicit crearea unui scurt circuit manifestat prin arderea siguranţei de protecţie de 10A“, se menţionează în raport.
De asemenea, reprezentanții societății ce se ocupă de service-ul pe perioada garanției au făcut verificări și au constatat că:
„Echipamentul are cablul de încărcare defect (rupt), acesta fiind lipit cu bandă izolatoare. Acesta nu mai face obiectul garanţiei şi necesită achiziţie. Ventilatorul a fost verificat cu tubulatura originală şi plămânul de test de la Medist. În maşină nu s-a putut găsi tubulatura pentru a verifica echipamentul şi cu tubulatura lor. (…) Se recomandă înlocuirea încărcătorului de 12V, precum şi folosirea tubulaturii originale ZOLL, pentru a evita apariţia erorilor de utilizare“.
Nicio ambulanță nu este conformă
Adrian Dobrin, fostul șef DSP Gorj a fost diagnosticat cu noul coronavirus și a decedat pe 6 decembrie în spitalul din Râmnicu Vâlcea. Ventilatorul ambulanței ce îl transporta la București nu a mai funcționat. Acesta a fost dus la cel mai apropiat spital, în Râmnicu Vâlcea, unde a decedat în urma unui stop cardio-respirator.
„Se poate face o legătură, din punctul nostru de vedere, între deficienţele constatate şi decesul lui Adrian Dobrin, deoarece nu există un program formalizat de supraveghere şi o mentenanţă să fie asigurată la toate aparatele care există pe ambulanţa respectivă, spunându-se că cele care sunt în garanţie sunt reparate doar în momentul în care apare o defecţiune, deşi mi se pare normal să existe mentenanţă în mod periodic şi pentru acestea“, a spus Daniel Bivolaru, de la Corpul de Control.
Daniel Bivolaru a mai precizat că buletinele de verificare periodică pentru cele 21 de ambulanțe au expirat pe 1-07-2020.
„Nu au acele buletine de verificare a aparaturii medicale. Ni s-a arătat o adresă că a intervenit pandemia şi că se suspendă. Conform articolului 933 din Legea Sănătăţii, nu există din punctul meu de vedere vreo ambulanţă conformă“, a mai spus Daniel Bivolaru