Vești proaste pentru pacienții români! Mai puține servicii medicale gratuite

Vești proaste pentru pacienții români! Mai puține servicii medicale gratuite

Ministrul Sănătății vine cu vești proaste pentru pacienții români, cei care sunt asigurați în sistemul public. Pachetul de servicii medicale de bază, cel gratuit, de care beneficiază aceștia, ar putea fi redus.

ACTUALIZARE: Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a încercat să-și nuanțeze declarația și a avut o primă reacție. Ea a spus, la EuropaFM, că pachetul de bază se modifică, într-adevăr, dar nu vor fi tăiate servicii.

„S-ar putea modifica pachetul de bază, astfel încât cât mai mulți pacienți să aibă acces la acest pachet de bază. Asta înseamnă redefinirea lui – nu înseamnă scoaterea, poate introducerea de servicii noi care nu existau atunci când a fost definit (…) Pot să vă dau un exemplu: recuperarea pentru marii arși”.

Ministrul Sănătății revine la o idee mai veche a celor care s-au perindat pe la cârma instituției. E vorba de reducerea pachetului de servicii medicale de bază. De acestea au parte toți românii care, din veniturile lor, plătesc contribuții obligatorii la sistemul public de sănătate.

Ministrul Sorina Pintea susține acum că acest pachet ar trebui redus. Nu e clar ce servicii urmează să fie plătite de pacienții români, dar se pare că intenție există. Se testează reacțiile.

De ce vrea ministrul Sănătății mai puține servicii medicale gratuite

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, susține că pachetul de servicii medicale de bază, cel care, potrivit legii, este gratuit, ar urma să sufere unele modificări. Nu vor fi adăugate servicii suplimentare, ci, dimpotrivă, vor fi eliminate unele, Radio Europa Liberă.

Deocamdată, nu se știe care sunt acestea.

„Prin normele de la contractul cadru vom redefini pachetul de bază, astfel încât să aibă cât mai mulți pacienți acces, dar în condițiile pe care sistemul românesc le oferă în acest moment. Pentru un anumit tip de servicii, cu siguranță este nevoie de asigurări suplimentare. Și atunci vom începe să definim aceste lucruri”.
Sorina Pintea, ministrul Sănătății

Declarația ministrului Sănătății este surprinzătoare, în condițiile în care tot Sorina Pintea declara, prin februarie, că acest pachet de bază nu va fi restrâns. Acum, se pare că s-a răzgândit.

Reducerea pachetului medical de bază vine după introducerea coplății

Pachetul de servicii medicale de bază este gratuit, potrivit legii, dar asta nu înseamnă că toți pacienții resimt acest lucru. Atunci când au o problemă, mulți români preferă să se trataze tot la privat sau, dacă vor ca cheltuielile să le fie decontate de CNAS, trebuie să aștepte luni întregi pentru programare.

Ministrul Sănătății venea, recent, cu o soluție pentru aceste probleme. Sorina Pintea s-a gândit la un sistem prin care statul să asigure măcar parțial plata intervențiilor la privat.

Guvernul a adoptat deja o ordonanță de urgență care prevede coplata la serviciile medicale private. Asta înseamnă că statul va deconta, cel puțin teoretic, unele servicii medicale efectuate în spitale private.

Urmăriți Playtech.ro și pe