Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a anunțat producerea unui nou cutremur, joi seară, într-o zonă seismică vulnerabilă din România. În ultimele zile, în regiune au fost semnalate mai multe seisme. Ce magnitudine a avut ultimul cutremur.
Încă de la începutul lunii martie 2024, zona seismică Vrancea a fost marcată de o activitate tectonică intensă. Chiar și în ziua în care s-au împlinit 47 de ani de la înfricoșătorul cutremur de pe 4 martie 1977, de 7,2 grade pe scara Richter, în care și-au pierdut viața sute de persoane.
Lungul șir de evenimente specifice mișcării tectonice din prima lună de primăvară i-a determinat pe unii să își pună întrebări privind siguranța României din acest punct de vedere. Profesorul Gheorghe Mărmureanu, fost director INCDFP și cercetător științific, spune că nu avem motive de îngrijorare.
Două cutremure s-au produs doar joi, 14 martie 2024, în zona seismică Vrancea – unul imediat după miezul nopții, iar altul în orele de seară. Ultimele zile din prima lună de primăvară au fost, de asemenea, marcate de mișcări ale plăcilor tectonice în același teritoriu vulnerabil.
Mai este mult până la producerea unui cutremur major în România, a spus profesorul Gheorghe Mărmureanu, în exclusivitate pentru Playtech Știri, într-o intervenție anterioară. Cutremurele care se produc în prezent sunt obișnuite, astfel că ne aflăm în parametri normali, potrivit specialistului.
Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a anunțat producerea unui cutremur joi, 14 martie 2024, în jurul orei 22:26, în zona seismică Vrancea – Vrancea. Seismul a fost unul de impact minor, ce a avut loc la o adâncime intermediară.
„Pe 14 martie 2024 la ora 22:26:14 (ora locală a României) s-a produs în zona seismică Vrancea-Vrancea un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.1, la adâncimea de 74.2 km”, a anunțat Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
Cutremurul ce a avut loc în seara zilei de joi, 14 martie 2024, s-a produs în apropierea mai multor orașe, după cum urmează: 36 km NV de Focșani, 77 km E de Sfântu-Gheorghe, 78 km N de Buzău, 79 km S de Bacău, 80 km SV de Bârlad, 93 km E de Brașov.
Tot în zona seismică Vrancea, însă în Buzău de această dată, s-a produs un cutremur de 2,7 grade pe scara Richter, la o adâncime de 132,1 kilometri, joi, la ora 00:53, potrivit unui anunț făcut de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
Seismul anterior din zonă, produs în Vrancea, a avut loc în dimineața zilei de 11 martie, înregistrând o magnitudine de 2,2 grade pe scara Richter. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 108,2 kilometri.