Serial Netflix, corelat cu o creștere a ratei sinuciderilor: care sunt dovezile

Serial Netflix, corelat cu o creștere a ratei sinuciderilor: care sunt dovezile

Serialul 13 Reasons Why creat de Netflix a creat multe dezbateri la momentul apariției și noi dovezi atestă faptul că nu au fost nefondate.

Conform unui studiu citat de Reuters, numărul sinuciderilor în rândul tinerilor a explodat în luna în care s-a lansat serialul original 13 Reasons Why pe Netflix. Comparația a fost făcută pornind de la statisticile aferente acestui fenomen 2016 și 2017, în aceeași perioadă.

Ca refererință, 13 Reasons Why spune povestea unei adolescente care recurge la sinucidere și, pe parcursul serialului, își argumentează gestul prin intermediul unor înregistrări. Deși este foarte greu să stabilești o legătură clară de tip cauză-efect între serial și creșterea cu aproximativ 30% a ratei sinuciderilor în luna premierei, cercetătorii sunt destul de siguri.

Acesta este al doilea studiu care a atras atenția asupra efectului serialului 13 Reasons Why asupra tinerilor. Un studiu anterior a avut o conotație pozitivă și a constatat asocierea producției Netflix cu un risc redus de automutilare în rândul adolescenților. Conform celui de-al doilea studiu, rata sinuciderilor în aprilie 2017 a fost cu 28,9% mai ridicată în rândul persoanelor cu vârste între 10 și 17 ani, comparativ cu tendințele remarcate anterior, potrivit rezultatelor studiului realizat cu sprijinul National Institutes of Health din SUA.

Este important de reținut că în întregul an 2017 s-a înregistrat o creștere a ratei sinuciderilor pe respectiva grupă de vârstă. Creșterea a afectat într-un mod disproporționat bărbații, în contextul în care motivul sinuciderii fetei din serial este un băiat care își ridică multe întrebări legate de rolul său în decizia radicală.

Un purtător de cuvânt al Netflix a afirmat că studiul a fost luat la cunoștință de către oficialii companiei, dar se află în curs de analiză. „Este un subiect extrem de important şi am depus eforturi pentru a ne asigura că gestionăm corespunzător această temă sensibilă”, a spus acesta.

Pentru a contestat într-o oarecare măsură studiul detaliat mai sus, purtătorul de cuvânt al Netflix a atras atenția asupra unui alt studiu realizat de un grup de cercetători de la Universitatea din Pennsylvania. De această dată, concluzia a fost că cei care au urmărit sezonul al doilea din acest serial (voluntari cu vârste între 18 și 29 de ani) au prezentat mai puține riscuri de a se răni sau a avea intenții de a se sinucide, comparativ cu persoane care nu au urmărit producția.

Sezonul al treilea din 13 Reasons Why a fost deja comandat de Netflix, după ce al doilea sezon a avut premiera în mai 2018.

Sursa: Reuters
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI