În urma bombardamentleor care au avut loc în jurul centralei de la Zaporojie, Emmanuel Macron a purtat discuții serioase cu Vladimir Putin, în care i-a solicitat liderului rus retragerea trupelor din zonă, cât și armele grele și ușoare. Pe de altă parte, liderul de la Kremlin l-a amenințat pe Volodimir Zelenski cu consecințe catastrofale, dacă va lansa atacuri către centrală.
În urma îndelungatelor discuții dintre Vladimir Putin și Emmanuel Macron, fiecare dintre cele două părți a transmis comunicate oficiale ce conșin concluziile dialogului bilateral.
Pe de-o parte, Vladimir Putin a atras atenția asupra riscurilor generate de „atacurile constante ale ucrainenilor asupra sitului centralei Zaporojie, care ar ar putea duce la consecințe catastrofale”, se arată într-un comunicat al Kremlinului, citat de AFP. Vladimir Putin i-a solicitat Occidentului să exercite presiuni mai mari asupra Kievului astfel încat „atacurile să inceteze imediat”.
Pe de altă parte, comunicatul transmis de președinția de la Palatul Elysee a transmis că Emmanuel Macron i-a comunicat lui Vladimir Putin faptul că securitatea centralei nucleare este în pericol din cauza prezenței trupelor rusești în interiorul acesteia.
În plus, Emmanuel Macron a atras atenția Moscovei cu privire la respectarea recomandărilor făcute de Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) pentru a asigura securitatea locului. În comunicat se evidențiază necesitatea unui acord ruso-ucrainean, care să garanteze securitatea centralei.
„Președintele va rămâne în contact cu președintele (Volodimir) Zelenski, precum și cu directorul general al AIEA și va vorbi din nou în zilele următoare cu președintele Putin, astfel încât să se poată găsi un acord care să garanteze securitatea la centrala electrică”, a precizat Palatul Elysee.
Volodimir Zelenski a anunțat zilele trecute victorii incredibile împotriva Rusiei, după ce armata ucrianeană a reușit să recupereze o mare parte din suprafețele ocupate de ruși după izbucnirea războiului. În cadrul celei de-a 17 întâlnire a Strategiei europene de la Yalta, Volodimir Zelenski a transmis că nu dorește să încheie cun acord de pace cu teroriștii, aceștia nefiind de încredere, indiferent de promisiunile cu care ar putea impresiona.
„Vrem să punem capăt războiului, dar spaţiul şi oportunităţile s-au schimbat. Societatea nu vrea să discute cu teroriştii. Deşi se poate comunica chiar şi cu teroriştii, pentru că ei ştiu ce vor. Cred că nu o vor face. Nimeni nu crede”, a subliniat Zelenski, sugerând că rușii nu vor repsecta obiectul acordului,
Pentru a face pași mărunți către un posibil acord de pace pentru încheierea războiului, Zelensk susține că este nevoie de predarea teritoriilor ocupate și crearea unor coridoare.
„Pentru ca noi să deschidem un culoar diplomatic cu ei, ei trebuie să dea dovadă de voinţă politică, că sunt gata să dea înapoi teritoriul care nu le aparţine. Atunci putem vorbi măcar despre nişte coridoare care deschid anumiţi paşi diplomatici”, a explicat Zelenski.
La rândul său, Serghei Lavrov a transmis un avertisment categoric către Ucraina, prin care face cunoscută poziția lui Vladimir Putin privind posibilitatea de a negocia o încetare a războiului.
„Preşedintele le-a spus participanţilor la şedinţă că noi nu respingem negocierile, dar cei care o fac ar trebui să înţeleagă că cu cât amână mai mult acest proces, cu atât le va fi mai greu să negocieze cu noi”, a declarat Sergei Lavrov într-un interviu pentru postul de televiziune Rossiya-1.