29 nov. 2023 | 15:30

Senatul i-a ridicat imunitatea lui Florin Cîțu în dosarul achiziției de vaccinuri. Fostul premier poate fi urmărit penal

Politică
Senatul i-a ridicat imunitatea lui Florin Cîțu în dosarul achiziției de vaccinuri. Fostul premier poate fi urmărit penal
Foto: Profimedia

Voturile au fost numărate: 90 pentru, două contra și trei abțineri. Senatul i-a ridicat imunitatea lui Florin Cîțu în dosarul achiziției de vaccinuri. Fostul premier poate fi urmărit penal. Discursul acid al fostului șef al Executivului a stârnit numeroase reacții.

Voturile au decis: Senatul i-a ridicat imunitatea lui Florin Cîțu

Momente tensionate miercuri, 29 noiembrie 2023, pentru fostul premier al României, vizat de dosarul achiziției de vaccinuri din perioada pandemiei. Parlamentarii au votat, iar cu 90 pentru, două contra și trei abțineri, Senatul i-a ridicat imunitatea lui Florin Cîțu, ceea ce înseamnă că politicianul poate fi urmărit penal de procurorii DNA.

Înainte de vot, fostul premier a avut ocazia să transmită un mesaj. Cîțu a ales să îi acuze pe cei care sunt acum la putere de risipă și îndatorarea țării peste măsură.

„Cum explicați românilor că nivelul datoriei publice a depășit 50% din PIB, în condițiile în care noi n-am depășit acest nivel în pandemie? Acestea sunt cifrele. Au fost făcute împrumuturi în acea perioadă, dar nu la fel de mari, nu la fel de prost administrate şi nu la dobânzi atât de mari, cum sunt acum, în perioadă de pace.

Noi am avut o pandemie, cea mai mare din ultima sută de ani. Dumneavoastră ce scuză aveți astăzi? Și foarte mare atenție: astăzi, deficitul este estimat la 4% din PIB şi, deja, premierul României, prin 80 de hotărâri de guvern, a dat 25 de miliare de lei sub proprie semnătură din Fondul de rezervă. Fără rectificarea bugetară.

Cum justificați această risipă în fața românilor? Pentru mine, sunteți vinovați”, a spus fostul premier.

Te-ar putea interesa și: Lovitură uriașă pentru Florin Cîțu. Se întâmplă chiar acum în lumea politică, veste neașteptată

Senatul i-a ridicat imunitatea lui Florin Cîțu în dosarul achiziției de vaccinuri. Fostul premier poate fi urmărit penal

Foto: Profimedia

„Nu vă jucați cu mărunțiș”

Acuzațiile sale nu au rămas fără răspuns. În plen, senatorul PSD Lucian Romașcanu a afirmat că „Istoria, ori a vrut să glumească cu noi, ori a vrut să ne dea o lecţie, l-a propulsat de nicăieri pe domnul Cîţu în cea mai înaltă funcţie în Executivul României, funcţie pe care a luat-o pe persoană fizică, funcţie care a venit la pachet cu o aroganţă imensă, cu o autosuficienţă care nu putea fi combătută în niciun fel. Toate deciziile dumnealui erau perfecte, nu lua niciodată prizonieri, totul era lapte şi miere.”

”Da, a fost cea mai cumplită pandemie de o sută de ani încoace dar ce poate fi mai trist pentru o ţară în această pandemie decât să aibă la cârma deciziei de a salva oameni pe cel mai incompetent prim-ministru pe care l-a avut România în trecutul mai recent şi mai îndepărtat”, a spus Romaşcanu. ”Este un miliard cu TVA, nu vă jucaţi cu mărunţiş. E mult, domnule Cîţu, aţi împrumutat 200 de miliarde”, a mai spus Romaşcanu.

Fostul premier, vizat de un dosar de abuz în serviciu

Direcția Națională Anticorupție a solicitat Senatului și Preşedinţiei ridicarea imunității pentru Florin Cîțu – fost premier al țării – și Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă – foști miniştri ai Sănătăţii.

Cei trei sunt acuzați de procurorii DNA de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave în legătură cu achiziţiile de vaccinuri din pandemie. Prejudiciul depășește un miliard de euro.

Digisport.ro
Răsturnare de situație în cazul Simonei Halep
Stirile PROTV
Ce au găsit cercetătorii sub „ghețarul Apocalipsei”. Indică un potențial dezastru pentru întreaga planetă
PlaySport
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
Ego.ro
Cine este tatăl copilului Ancăi Dumitra? Diferența de vârstă imensă dintre cei doi
ProActual
Suma pe care o primesc Mane Voicu și Ioana State pentru participarea la Asia Express 2024. Antena 1 le umple conturile
EVZ.ro
Sorin Bontea, juratul de la MasterChef, n-a prea trecut pe la școală: Am citit câteva cărți
Spynews.ro
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
PRO TV
Ce tratament pentru cancer ar fi urmat Kate Middleton, pe ascuns, în Statele Unite. ”Nu a fost chimioterapie”. Familia Regală neagă tot
Adevarul
Cum este raiul în realitate: relatarea unui reputat neurochirurg care a intrat în comă. „A fost dovada incontestabilă a realității experienței mele”
BZI.ro
Irina Columbeanu este o domnișoară elegantă! Cum arată dormitorul ei din vila în care locuiește
Sport.ro
FOTO Cea mai atrăgătoare hocheistă a revenit la prima pasiune. Ședința foto cu care și-a pus fanii pe jar
Viva.ro
Laura Cosoi arată TOP la 42 de ani: decoleteu adânc, rochie mulată și transparentă și asta nu e tot. Are patru copii, dar i-a lăsat mască pe mulți cu silueta ei
Parteneri
Marcel Ciolacu, prima apariție publică alături de soție după mulți ani. Cum arată nevasta premierului
Redactia.ro
Medana, replică tranșantă pentru Larisa Uță, fosta soție a lui Alin Oprea! Ce spune artistul: „Suportă cu greu, săraca”
Click.ro
„UE și-a pierdut mințile. Este un gest sinucigaș”. Moscova despre ajutorul european acordat Ucrainei
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Serialul care face furori în toată lumea. Declarații exclusive ale actorilor
EVZ.ro
Lambada se externează după ce a devenit mamă pentru a treia oară. Cine îi este alături în aceste momente / PAPARAZZI
Spynews
Cutremur în România. Victor Ponta a primit verdictul. Ce au ordonat judecătorii
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
A ÎNCEPUT a DOUA RECALCULARE! MARIUS BUDĂI anunță ce ADEVERINȚE TREBUIE ADUSE
Mediaflux
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro