Făina este unul dintre ingredientele de bază din bucătăria fiecărei gospodine. Cu ajutorul ei, putem prepara tot felul de rețete, de la simpla pâine la cruste de plăcinte și prăjituri. În ciuda rolului important pe care îl joacă, deseori nu suntem atenți la detaliile de pe pungile de făină. Tipurile de făină se diferențiază între ele prin anumite coduri. Află în rândurile următoare ce înseamnă cifrele de pe pungile de făină.
Ca în cazul altor produse alimentare, nu toate pungile de făină conțin același tip de ingredient. De aceea, este important să fim atenți la detaliile de pe ambalajele produselor, când suntem la cumpărături. Există două aspecte importante în funcție de care se diferențiază făina: conținutul de proteine și cifrele de pe pungi.
Cu cât prezintă un procentaj mai mare de proteine, cu atât făina este mai „puternică”. În funcție de conținutul de proteine pe care îl prezintă făina, de fiecare dată veți obține un rezultat diferit în ceea ce privește felurile de mâncare pe care le preparați. Coacerea produselor cu același tip de făină, în mod constant, să poate oferi rezultate consistente.
Cea mai versatilă făină din bucătării este făina universală. Aceasta conține o cantitate medie de proteine, în jur de 11,7%. Puteți folosi acest tip de făină în orice rețetă, de obicei. Este, însă, ideală pentru prăjituri, brioșe, chiar și pâine și aluaturi pentru plăcinte.
Dacă vreți să preparați pâine cu drojdie, cea mai potrivită făină este cea cu 12,7% proteine. Cu cât conținutul de proteine este mai mare, cu atât mai mare este și potențialul de creștere al aluatului. Acest tip de făină poate fi folosit și la prepararea covrigilor și a aluatului pentru pizza.
Făina albă integrală de grâu, cu 13% proteine, are un profil nutrițional similar cu cel al grâului integral. Totuși, aluatul iese mai moale, iar culoarea preparatului este mai deschisă.
Așa cum am amintit anterior, importante sunt și cifrele de pe pungile de făină. În funcție de codurile trecute pe acestea, putem afla nivelul de rafinare al făinii. Astfel, putem deosebi care tip de făină este cel mai potrivit pentru rețeta pe care vrem să o preparăm. În general, există patru tipuri de coduri pe pungile de făină: 000, 480, 550, 650.
Codul 000 face referire la cea mai fină și mai ușoară făină. Aceasta poate fi folosită cu ușurință la prepararea de aluaturi pufoase pentru produsele de patiserie. Cozonacii cu cea mai delicioasă și pufoasă textură sunt preparați din făina care are pe pungă indicat codul 000.
Codul 480 (sau 450) indică un tip de făină fină, însă este mai potrivit pentru prepararea biscuților sau a torturilor.
Codul 550 de pe pungile de făină indică o făină cu textură mai dură, însă potrivită, în general, pentru orice tip de aluat, inclusiv pentru blaturi.
Nu în ultimul rând, trebuie precizat că seria 650 de pe pungile de făină indică o făină cu un conținut mai ridicat de gluten. Acest tip de produs este ideal pentru preparatele care au nevoie de dospire, cum ar fi: pizza, focaccia, pâine.