03 oct. 2022 | 10:02

Semnificația șarpelui în vechile credințe românești. De ce era considerat ocrotitorul casei

Diverse
Semnificația șarpelui în vechile credințe românești. De ce era considerat ocrotitorul casei
Semnificația șarpelui în vechile credințe românești

Semnificația șarpelui în vechile credințe românești. Șarpele a fost considerat întotdeauna una dintre cele mai înspăimântătoare fiinţe de pe pământ, însă cu toate acestea, a marcat omenirea încă de la începuturile ei. Acestă reptilă a fost prezentă în toate etapele istoriei și i-a fost atribuită o conotație negativă de multe ori, mai ales la granița dintre bine și rău. De regulă, creștinii au asociat șarpele cu diavolul. Dar câți dintre noi cunosc cu adevărat semnificația șarpelui în vechile credințe românești?

Semnificația șarpelui în vechile credințe românești

Sunt puțini care știu că semnificaţia şarpelui este una dintre cele mai complexe. Și asta datorită faptului că indică deopotrivă lumină și întuneric, început şi sfârsit, viață și moarte.

Experții susțin că frica de șerpi a fost dezvoltată ca un mecanism de apărare de către strămoșii noștri, care trăiau în peșteri. Dacă în unele colțuri ale lumii, șarpele este venerat, în alte părți, șarpelui i-a fost asociată imaginea răului. Dar care este semnificația șarpelui în vechile credințe românești?

De-a lungul timpului i-au fost atribuite numeroase semnificații șarpelui, cele mai multe fiind negative. Cu toate acestea, în credințele populare din satele maramureșene, șarpelea avea un rol protector. Ei bine, bebelușii erau încredințați șarpelui, pentru a fi protejați și să nu moară.

Șarpele proteja nou-născuții

Deși este greu de crezut, în satele străvechi din Maramureș, șarpele era considerat un apărător al casei. De aceea exista conceptul că fiecare locuință trebuie să aibă un șarpe protector. Mai mult de atât, dacă găseai un șarpe pe lângă casă, nu era nevoie să-l omori sau să-l înlături.

Semnificația șarpelui în vechile credințe românești. În vremuri demult apuse, șarpele era considerat benefic la casa omului. Așadar, acest animal târâtor se regăsea în multe balade sau „cântece bătrânești” din Maramureș.

Semnificația șarpelui în vechile credințe românești

Semnificația șarpelui în vechile credințe românești

Totodată, existau rituali cu șerpi la nașterea unui copil. Se spune că bebelușii erau protejați de aceste animale.

„Copilul, de exemplu, era încredinţat şarpelui după naştere, pentru a-l proteja de moarte”, a explicat etnograful Pamfil Bilțiu.

În Maramureș, șarpele este venerat

De asemenea, pe celebrele porți maramureșene, oamenii au sculptat câte un șarpe.

„Mi-a spus că apără coconii (copiii, n.r.) să nu moară. Atunci am înţeles şi m-am dus la balada cu şarpele antropofag, în care mama încredinţează, la naştere, copilul şarpelui, să-l ocrotească, să nu moară.

Sunt frecvente în folclorul nostru basmele și baladele în care mama își blestemă copilul în leagăn să-l mănânce șarpele”, mai arată etnograful Pamfil Bilțiu, potrivit Memoria Ethnologică.

„Desigur, șarpele a fost învestit de către omul din popor cu virtuți ocrotitoare, cu putere mitică. Numai așa ne putem explica prezența lui în ornamentica porților sau de pe zidurile caselor”, mai adaugă Bilțiu.

În trecut, șarpele a fost învestit cu o forță neobișnuită, chiar întruchipând unele zeități. Vechile credințe românești îl aduceau în primele planuri, având rolul de protecție asupra copiilor.

Semnificația șarpelui în vechile credințe românești. Nu trebuie omorât

Etnograful Pamfil Bilțiu a mai scos la iveală faptul că nou-născutul era încredințat șarpelui. Se pare că mama era cea care apela la vechile credințe populare, pentru a-și salva pruncul.

„De aici apare încredințarea copilului la șarpe, animal teriomorf și puternic”, mai arată el.

În casele din Oltenia, şarpele era reprezentat sub forma unei sfori răsucite, pe porţile din lemn, alături de dintele de lup şi de soare. Se pare că aceste simboluri au fost moștenite de la daci.

Simbolul șarpelui poate fi văzut în aproape orice cultură, semnificând limita dintre bine și rău, dar și puterea de vindecare cu cea de a otrăvi. Creștin-ortodocșii îl aseamănă cu Diavolul, pentru că șarpele a îndemnat-o pe Eva să muște din fructul oprit.

Ocrotitorul casei

Demult, șarpelui i se mai spunea Stima Casei sau Şarpele Străjer. Era considerat păzitorul gospodăriei şi trăia sub pragul, sub talpa sau în pereţii casei. Despre șarpe se mai speculează că păzea obiecte prețioase, îngropate sub case ori în jurul acestora, precum bani, aur, pietre scumpe sau bijuterii. Mai mult de atât, în folclorul românesc se spune că o casă părăsită de șarpele ei atrage numai duhurile rele.

Deși unele persoane se tem când văd șerpi, în realitate, însă, șarpele poartă noroc celor din locuința cărora s-a aciuat. Se spune că îi apără de boli, certuri, incendii, de aceea el nu trebuie ucis. Dacă totuși se omora un șarpe, vechile credințe spun că trebuia să-i taie capul, altfel el murea abia după apusul soarelui.

PlaySport
Ce s-a întâmplat cu sora jurnalistă a prezentatoarei TV care a fost dată afară de pe post
Ego.ro
Dumnezeule cum arăta Diana Șoșoacă în tinerețe! Era SUPERBĂ, nimeni nu a observat ce ASCUNDE pe sub haine
Digi24
„Teroriștii nu au intrat pe ușă”. Detalii noi despre masacrul din Moscova. Proprietarul Crocus City Hall face dezvăluiri
Cancan.ro
'Prințesa Kate este în comă'. Speculațiile care au împânzit internetul
GSP.ro
Prezentatoarea-fotomodel de la Prima TV, declarații șoc despre Ion Țiriac: „Mi-ar plăcea să fiu în pantofii lui de lux”
Stirile PROTV
Cât de mult îl afectează pe Putin atacul terorist care a zguduit Rusia. Armand Goșu: "E panicat! El trebuie să răspundă"
Romania TV
Ce RELIGIE are Monica Bîrlădeanu. La fel are și Valeriu Gheorghiță. În ce credință s-au născut cei doi! ”Nu lipsesc de la slujba de duminică”
Capital.ro
S-a anunțat NOUA CREȘTERE a pensiilor. Intră în vigoare pe 1 ianuarie 2025
EVZ.ro
Cum a făcut bani George Copos. Revoluția la prins la fix
Adevarul
A murit creatorul popular Constantin Nițu, Tezaur Uman Viu. Visul neîmplinit cu care a trecut la cele veșnice
BZI.ro
Connect-R a recunoscut că s-a drogat: „Consumam cele mai scumpe droguri!“
Spynews.ro
Ovidiu Anton Stoica, românul despre care se credea că a murit în războiul din Ucraina, trăiește! Prima reacție a bărbatului: „Doamne, îţi mulţumesc” / VIDEO
Libertatea.ro
Zaharova ridiculizează explicația SUA despre atacul de la Moscova: „De peste 60 de ani nu au reușit să afle cine l-a ucis pe John F. Kennedy”
Sport.ro
FOTO "Nu găsesc bikini potriviți pentru mine". Cum arată sportiva care a fost desemnată "cea mai sexy voleibalistă"
Impact.ro
ȘOC! Cum arăta Gabriela Firea acum 20 de ani. Imaginile pe care SIGUR le-ai uitat
Parteneri
O nouă 𝗲𝗹𝗶𝗺𝗶𝗻𝗮𝗿𝗲 𝘀𝗰𝗮𝗻𝗱𝗮𝗹𝗼𝗮𝘀𝗮̆ 𝗹𝗮 𝗦𝘂𝗿𝘃𝗶𝘃𝗼𝗿!? După Jador, Zmărăndescu și Moroșanu, se pare că i-ar fi venit rândul și lui Zanni
Redactia.ro
”Soția mea a fost umilită”. A văzut ce s-a întâmplat la TV și nu a mai suportat: ”Nu sunt agresiv”
Digisport.ro
Ileana Stana Ionescu și soțul său, Andrei Ionescu, adevărul despre pensia pe care o primesc: „Noi, actorii mai vechi...”
Click.ro
FOTO și VIDEO Filmul masacrului de la Moscova. Primele imagini din sala de concerte. 28 de cadavre găsite într-o toaletă
Digi24
Boala misterioasă fără leac care te face captiv în propriul tău corp. Aproape toți cei afectați sunt urmașii aceleiași persoane
Digi24
O plantă care aduce zeci de mii de euro. Mulți români o cultivă
EVZ.ro
Ceaiul care reglează tensiunea arterială. Sfaturile importante oferite de Lidia Fecioru: „Acest leac este foarte bun”
Spynews
Schimbare spectaculoasă de look pentru Gabriela Prisăcariu! Cum arată soția lui Dani Oțil
BZI.ro
Schimbarea pe care trebuie să o facă cei născuți ÎNAINTE DE 1980. Să faci aceste lucruri este aproape OBLIGATORIU
Capital.ro
Ministrul Muncii a făcut anunțul legat de recalcularea pensiilor | Va exista o noutate: ”Vom face tot ceea ce ține de noi”
Antena 3
Delia a ajuns la o clinică privată, pe perfuzii! Fanii s-au îngrijorat când au văzut imaginea postată de artistă
BZI.ro
Lourdes Leon, aproape dezbrăcată la un eveniment. Imagini incendiare cu fiica Madonnei
TV Mania
Casa de Pensii a anunțat CELE MAI MARI PENSII din România pe bază de contributivitate
Mediaflux
Ovidiu Anton Stoica, românul despre care se credea că a murit în războiul din Ucraina, trăiește! Prima reacție a bărbatului: „Doamne, îţi mulţumesc” / VIDEO
Spynews.ro
Rugăciunea pe care să o rostești în fiecare seară din postul Paștelui: atrage norocul în casă
Realitatea.net
Doliu în presa din România! Un cunoscut jurnalist sportiv a murit la vârsta de 48 de ani. Care a fost cauza decesului și ce s-a aflat
Antena 1
Rușii, nervoși că baza Kogălniceanu se extinde: 'Va fi prima țintă'. Ne pregătim de război?
Shtiu.ro