Relațiile cu oameni cu personalități dificile pot amortiza capacitatea de a gândi clar și de a lua decizii solide, spun specialiștii în psihologie, explicând că una dintre cele mai dificile condiții de tratat este neîncrederea în sine. Tu știi cum să identifici semnele toxice ale persoanelor care nu au încredere în ele? Așa, îți poți proteja propria sănătate mentală.
Relațiile cu cei din jur – indiferent dacă vorbim despre legături sociale, romantice sau de altă natură – au un impact major asupra condiției mentale a omului. Este important să alegem cu grijă persoanele cu care ne înconjurăm. Noi cercetări arată că una dintre cele mai dificile afecțiuni psihologice de tratat este neîncrederea în sine.
Este natural să nu avem încredere în noi, în anumite circumstanțe. Cu toții am trecut prin astfel de momente. Totuși, neîncrederea în sine ca stil de viață conduce la dezvoltarea unor comportamente problematice, spun specialiștii în domeniul psihologiei. Astfel de persoane încearcă, de regulă, să ascundă sau să compenseze îndoiala lor față de propria persoană.
O expertă în psihologie, de la Harvard, spune că persoanele care nu au încredere în ele pot să ajungă în punctul în care sunt extrem de averse și, totodată, neproductive. Unele atitudini de acest fel pot fi foarte urâte și se pot transforma, de-a lungul timpului, în comportamente abuzive.
Tu știi cum să identifici persoanele care nu sunt într-o relație bună cu ele? Specialista de la Harvard a explicat care sunt principalele șapte indicii de care ar trebui să ții cont, pentru a afla dacă oamenii cu care interacționezi au încredere sau nu în ei înșiși. Dacă ții cont de acestea, te vei putea proteja.
Potrivit expertei Amy Gallo de la Harvard, persoanele care suferă de neîncredere în ele:
În unele relații, precum cele de familie, nu putem să ne îndepărtăm de persoanele cu stimă scăzută de sine. Specialiștii spun că, în astfel de condiții, este important să apelăm la „mentalitatea detectivului” pentru a ne proteja. Ce înseamnă acest concept? Privește situația dintr-o altă perspectivă: este o oportunitate de a învăța și de a-ți cultiva compasiunea.