Semnele care arată că pisica ta e psihopată. Descoperirea cercetătorilor te va lăsa fără cuvinte
Majoritatea oamenilor au în locuința lor animăluțe de companie de care trebuie să aibă mare grijă. Cei care preferă pisicile trebuie să fie atenți la mai multe detalii. Cum îți poți da seama dacă pisica ta este psihopată? Chiar comportamentul ei arată foarte bine acest lucru.
Cum îți dai seama că pisica ta este psihopată: care sunt detaliile din comportament care indică asta?
Comportamentul pisicilor poate fi o enigmă pentru mulți dintre stăpâni. Indiferent dacă este vorba despre o pisică de rasă sau o felină adoptată, ele au personalități diferite și obiceiuri diferite. Unele din ele adoră să își arate iubirea zilnic, altele pare că sunt foarte independente și detașate de cel care le îngrijește.
Cu toate astea, rareori pisicile trădează ceea ce simt cu adevărat, iar când o fac e cu siguranță descifrabil, doar că trebuie să fii atent la fiecare gest. Psihologii au studiat relațiile dintre pisici și stăpânii lor în cazul în care oamenii nu se mai înțeleg cu necuvântătoarele sau nu le înțeleg ieșirile.
Grijile stăpânilor
Câțiva dintre ei au mărturisit că unele feline își chinuie prada, alții că micuțele au un comportament extrem cu animalele vecinilor pe care le văd drept dușmani nu doar când le calcă teritoriul și nu doar din pură gelozie.
„Pisica mea își chinuiește prada în loc să o omoare imediat”; „pisica mea vocalizează tare (de ex. miaună, urla) fără un motiv aparent”; și „pisica mea este foarte excitabilă (de ex. intră în „overdrive” și devine necoordonată)”, au fost mărturiile unor stăpâni de pisici cu comportamente ciudate, conform dailymail.co.uk.
Trăsăturile pe care le au pisicile psihopate sunt:
- lipsa de empatie
- agresiunea insensibilă
- dezinhibarea
- îndrăzneala
- sunt dominante în societate
- au un nivel scăzut de frică
- sunt neprietenoase (față de alți oameni și alte animale)
Ce spun specialiștii?
Există chiar și un instrument pentru măsurarea acestei caracteristici la feline. Concret, este vorba despre CAT-Tri+, arată cercetătorii de la Universitatea Liverpool și Universitatea John Moores din Liverpool.
Rebecca Evans, cercetător principal: „Noi credem că, la fel ca orice altă trăsătură de personalitate, psihopatia se află într-un continuu în care unele pisici vor câuta mai mult decât au.
Este probabil ca toate pisicile să aibă un element de psihopatie, așa cum ar fi fost cândva util pentru strămoșii lor în ceea ce privește achiziționarea de resurse, de exemplu hrană, teritoriu și oportunități de împerechere.”
Un mediu bogat pentru ca micuțele să experimenteze îl va aduce pe stăpân la o decizie în dreptul comportamentului normal sau nu al acestora. Nu este nimic de speriat, dar ele trebuie atent privite când sunt în special în exterior sau singure.