25 nov. 2021 | 09:54

Semnal de alarmă privind cea mai nouă tulpină Covid-19 cu 32 de mutații. Cât de agresivă este și ce rezistență are la vaccin

Sănătate
Semnal de alarmă privind cea mai nouă tulpină Covid-19 cu 32 de mutații. Cât de agresivă este și ce rezistență are la vaccin
Noi mutații periculoase observate la microscop

Cercetătorii britanici atrag atenția asupra celei mai noi tulpini Covid-19, care poate fi responsabilă pentru următoarele valuri pandemice, din cauza mutațiilor numeroase pe care le are. Potrivit oamenilor de știință, tulpina a fost descoperită în Botswana și prezintă 32 de mutații caracterizate prin contagiozitate ridicată și rezistență la vaccinurile anti-Covid-19 existente pe piață.

Descoperirea cercetătorilor până în acest moment

Chiar dacă până acum, doar zece cazuri întâlnite în trei țări au fost confirmate prin secvențierea genomică, noua variantă a stârnit îngrijorări serioase în rândul unor cercetători, astfel încât, o serie de mutații descoperite ar putea ajuta virusul să evite imunitatea oferită de serurile anti-Covid-19.

Astfel, cercetătorii au descoperit că varianta denumită B.1.1.529 are 32 de mutații în proteina spike, partea virusului pe care majoritatea vaccinurilor o folosesc pentru a stimula sistemul imunitar împotriva Covid. Mutațiile proteinei spike pot afecta capacitatea virusului de a infecta celulele și de a se răspândi, dar, de asemenea, îngreunează celulele imune să atace agentul patogen.

Noua variantă a fost observată pentru prima dată în Botswana, unde au fost secvențiate trei cazuri. Încă șase au fost confirmate în Africa de Sud și unul în Hong Kong, la un călător care se întorcea din Africa de Sud.

Dr. Tom Peacock, virolog la Imperial College London, a publicat detalii despre noua variantă, menționând că „această cantitatea incredibil de mare de mutații spike sugerează că acest lucru ar putea fi o reală îngrijorare”.

De asemenea, dr. Peacock a avertizat într-o serie de postări pe Twitter că aceste mutații “ar trebui să fie monitorizate foarte, foarte atent din cauza acestui profil oribil al proteinei spike”, dar a adăugat că se poate dovedi a fi o variantă, care nu este foarte transmisibilă.

Cum s-au dezvoltat cele 32 mutații ale tulpinii Botswna

Dr. Meera Chand, directorul de incidente Covid-19 din cadrul Agenției Britanice pentru Securitatea Sănătății a dat asigurări privind analizarea rapidă a acestei situații și trecerea la acțiune, dacă agresivitatea acestor mutații vor impune aceste măsuri. Aceasta a declarat că, în parteneriat cu organismele științifice din întreaga lume, agenția monitorizează constant evoluția variantelor Sars-CoV-2, pe măsură ce acestea apar și se transmit la nivel mondial.

„Deoarece este în natura virușilor de a fi în continuă mișcare și dezvoltare, nu este neobișnuit să apară un număr mic de cazuri care prezintă noi seturi de mutații. Orice variante care prezintă dovezi de răspândire sunt evaluate rapid”, a explicat aceasta.

De asemenea, profesor de microbiologie clinică de la Universitatea Cambridge, Ravi Gupta, a declarat că, în urma studiilor din laboratorul său, s-a descoperit că două dintre mutațiile tulpinii B.1.1.529 au crescut infecțiozitatea și au redus imunitatea în fața virusului.

„Cu siguranță pare o îngrijorare semnificativă pe baza mutațiilor prezente. Cu toate acestea, o caracteristică importantă a virsului, încă necunoscută, este infecțiozitatea sa, deoarece aceasta este unul dintre factorii care au condus la transmiterea variantei Delta. Lipsa imunității reprezintă doar o parte din imaginea a ceea ce se poate întâmpla”, a explicat specialistul.

Potrivit profesorului Francois Balloux, directorul Institutului de Genetică University College London, numărul mare de mutații la această variantă s-ar fi acumulat aparent într-o „singură explozie”, sugerând că ar fi putut evolua în timpul unei infecții cronice la o persoană cu un sistem imunitar slăbit, posibil un pacient HIV/SIDA netratat.

Parteneri
Ireal! Ce face Kate Middleton noaptea pe întuneric. Prințul William a rămas șocat
Redactia.ro
Nedreapta istorie a vilei de pe Docenților nr.7, dăruită din iubire unei celebre actrițe de o frumusețe copleșitoare
Click.ro
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
Digi24
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Românii, avertizați de șeful ANPC. Mare atenție la ce cumpărați de sărbători
EVZ.ro
O fetiță de nici doi ani a murit după ce a înghițit biluţe magnetice. Ce mesaj a transmis mama micuței pentru părinţi: ”Să nu cumpere aşa ceva...”
Spynews
O legendă a cinematografiei a încetat din viață. S-a stins o mare stea
Capital.ro
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii, înainte de Paşte
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
VEȘTI bune de la Guvern. Cine beneficiază de PENSIE înainte de termen
Mediaflux
Locul accidentului în care a murit Mădălin din Olt a luat foc! Totul a fost distrus complet de flăcări: ”Din cauza...” / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro