28 apr. 2022 | 06:54

Șeful OMS, alertă mondială privind pericolul reprezentat de pandemia de Covid-19. Ce măsuri urgente trebuie să adopte fiecare țară

Sănătate
Șeful OMS, alertă mondială privind pericolul reprezentat de pandemia de Covid-19. Ce măsuri urgente trebuie să adopte fiecare țară
Șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus Sursă foto: Fabrice Coffrini/Pool via REUTERS

Comisia Europeană a transmis recent mai multe avertismente privind situația actuală a pandemiei de Covid-19. Datorită relaxării restricțiilor în multe țări, multă lume trăiește cu impresia că virusul a dispărut, iar viața noastră a revenit la normalitate. Din păcate, acest lucru este fals, astfel că, șefa Comisiei Eiropene, precum și alți specialiști atrag atenția asupra pericolelor existente, dar și asupra măsurilor de gestionare ale pandemiei.

Care este noua etapă a pandemiei

Europa se confruntă cu un număr variabil de cazuri Covid-19, iar acest lucru este datorat și vaccinării anti-Covid-19, care a redus considerabil dezvoltarea unor forme grave ale bolii, cât și numărul deceselor.

Chiar și așa, în lume se înregistrează încă milioane de cazuri de Covid-19, în timp ce alte persoane suferă din cauza infecției sau se află în carantină. Din păcate, începerea scăderii imunității și revenirea la sezonului rece pot influența negativ evoluția pandemiei, astfel că un nou val de cazuri sau, mai rău, o nouă variantă de Covid-19 pot submina toate eforturile construite până acum la nivelul UE a măsurilor de securitate sanitară.

Din acest motiv, atât reprezentanții Comisiei Europene, cât și cei OMS trag un semnal de alarmă privind gestionarea optimă a unei noi etape a pandemiei. Potrivit specialiștilor, continuarea vaccinării anti-Covid-19 și a testării rămâne esențială pentru ca pandemia să fie ținută sub control.

Astfel, Tedros Adhanom Ghebreyesus a transmis, recent, că întreaga lume este „oarbă“ cu privire la răspândirea COVID-19 din cauza reducerii testării.

„Pe măsură ce numeroase ţări reduc testarea, OMS primeşte din ce în ce mai puţine informaţii despre transmitere şi secvenţiere“, a declarat Ghebreyesus cu profundă îngrijorare, potrivit Agerpres.

Aceeași părere a fost împărtășită și de Bill Rodriguez, directorul executiv al FIND, o organizaţie care colaborează cu OMS pentru extinderea accesului la testare, care a declarat că „Acest lucru ne face din ce în ce mai orbi faţă de modurile de transmitere şi evoluţia virusului“. Specialistul susține că ratele de testare au scăzut cu 70% până la 90%.

„Multe persoane decedează din cauza Covid-19”

În aceeași notă de îngrijorare s-a pronunțat și șefa Comisiei Europene, care a anunțat trecerea la o altă etapă a pandemiei, care de asemenea necesită monitorizată îndeaproape. Ursula von der Leyen a reamintit că multe persoane mor din cauza infecției cu Covid-19, motiv pentru care, acest virus rămâne un motiv de îngrijorare pentru toată lumea.

„Intrăm într-o nouă etapă a pandemiei, pe măsură ce trecem de la o gestionare în regim de urgență la o gestionare mai sustenabilă a pandemiei de COVID-19. Cu toate acestea, trebuie să rămânem vigilenți.

Numărul de cazuri este încă mare în UE și încă multe persoane decedează din cauza COVID-19 la nivel mondial. În plus, noi variante pot apărea și se pot răspândi rapid.

Dar știm ce avem de făcut. Trebuie să intensificăm și mai mult vaccinarea, inclusiv administrarea rapelurilor, precum și testarea specifică – și trebuie să continuăm să ne coordonăm îndeaproape răspunsurile noastre în UE.”, a transmis șefa Comisiei Europene.

Parteneri
Câți bani a obținut Alex Delea la Survivor după 15 săptămâni la Survivor. Postul Pro TV, pus la zid după eliminarea favoritului
Redactia.ro
Nedreapta istorie a vilei de pe Docenților nr.7, dăruită din iubire unei celebre actrițe de o frumusețe copleșitoare
Click.ro
Ministrul Muncii a anunțat datele exacte la care vor fi virate pensiile pe luna mai
Digi24
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda
Digi24
Loredana, apariție provocatoare, în brațele lui Cătălin Botezatu! Ce ținută a purtat artista la Premiile Unica
Unica.ro
O fetiță de nici doi ani a murit după ce a înghițit biluţe magnetice. Ce mesaj a transmis mama micuței pentru părinţi: ”Să nu cumpere aşa ceva...”
Spynews
Anunț pentru toți românii care au CARDURI pentru ALIMENTE. Pe 25 Aprilie a fost ultima zi
Capital.ro
"Este anormal ce se întâmplă”. Amenda primită de o pensionară din Braşov pentru că a plantat flori în grădina din faţa blocului
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
MODIFICARE în CODUL MUNCII! Se adaugă VECHIME la PENSIE
Mediaflux
Locul accidentului în care a murit Mădălin din Olt a luat foc! Totul a fost distrus complet de flăcări: ”Din cauza...” / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro