Șeful AIEA anunță deplasări urgente la Moscova și Kiev. Ce se întâmplă în acest moment la centrala nucleară de la Zaporojie

Șeful AIEA anunță deplasări urgente la Moscova și Kiev. Ce se întâmplă în acest moment la centrala nucleară de la Zaporojie
Rafael Grossi, șeful AIEA Sursă foto: Genya SAVILOV / AFP

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA), Rafael Grossi a anunțat că se va deplasa la Kiev și Moscova pentru a discuta cu oficialii Ucrainei și Rusiei despre situația de la centrala nucleară Zaporojie, potrivit Agerpres. Șeful AIEA a oferit informații despre directorul centralei, care fusese reținut de ruși.

Ce vrea să discute șeful AIEA cu oficialii din Moscova și Kiev

Centrala de la Zaporojie a fost o zonă extrem de expusă din punct d evedere politic și militar, fiind în ultimele luni o țintă a războiului desfășurat în Ucraina, în jurul ei fiind lansate mai multe bombardamente. Atât Rusia, cât și Ucraina s-au acuzat reciproc pentru aceste atacuri, care au pus în pericol viața a milioane de oameni și siguranța Occidentului.

În urmă cu puțin timp, Rafael Grossi a anunțat că „se va deplasa la Kiev şi apoi la Moscova în această săptămână”, delegație ce are ca scop stabilirea unei zone de protecţie în jurul centralei nucleare ucrainene Zaporojie.
În urmă cu o săptămână, șeful AIEA a anunțat că situația la centrala nucleară „continuă să se deterioreze”, existând riscuri care pot conduce la o catastrofă.

„Situația se deteriorează și mai mult și nu ne putem permite luxul de a aștepta să se întâmple ceva catastrofal”, a declarat Grossi după participarea la o reuniune inaugurată de președintele Emmanuel Macron.

Acesta anunța încă de acum câteva zile că speră să ajungă atât la Moscova, cât și în Ucraina pentru a stabili niște aspect foarte importante, avertizând că „Atât timp cât continuă bombardamentele, riscurile sunt enorme„.

În urma unor bombardamente recente denunțate de Ucraina, Rafael Grossi susținea păstrarea unor relații diplomatice între cele două țări, indiferent de intensitatea conflictului.

„Chiar și în cele mai proaste condiții, diplomația nu ar trebui să se oprească niciodată (…) Este responsabilitatea noastră să o facem cu propuneri pragmatice și realiste, și asta încercăm să facem”, a transmis Rafael Grossi, în urmă cu o săptămână.

Directorul centralei nucleare de la Zaporojie va fi schimbat

AIEA a anunțat, de asemenea, eliberarea șefului centralei nucleare, după ce acesta fusese reținut, vineri, de o patrulă de poliție, în timp ce se deplasa de la central către orașul Enerdogar, orașul unde locuiește majoritatea personalului uzinei.

Potrivit oficialii AIEA, Ihor Murashov, șeful uzinei Zaporojie „nu își va continua, de asemenea, atribuțiile la ZNPP”, neoferind explicații în acest sens. Pentru moment, „nu este încă clar cine îl va înlocui în acest rol”, a adăugat sursa citată.