Rafael Grossi și-a anunțat zilele trecute vizitele desfășurate la Kiev și Moscova pentru a discuta despre situația centralei de la Zaporojie, cât și despre protejarea zonei în care se află, ținând cont de ultimele modificări teritoriale. În urmă cu puțin timp, directorul AIEA s-a aflat în Kiev, acolo unde a făcut declarații controversate privind originea centralei nucleare.
Șeful AIEA s-a aflat la Kiev, acolo unde s-a întâlnit cu liderul ucrainean, Voldomir Zelenski, pentru a discuta despre siguranța centralei nucleare de la Zaporojie, cea, care de săptămâni întregi a repezentat mărul discordiei dintre Rusia și Ucraina, privind bombardamentele lansate în zona acesteia.
În cursul zilei de miercuri, Vladimir Putin a semnat un decret prin care a ordonat preluarea controlului asupra centralei de către Rusia, având în vedere că regiunea în care se află a fost una dintre cele patru anexate de Moscova.
O dată cu anunțul Rusiei, șeful AIEA a atras atenția cu privire la sursa de energie pentru această centrală, subliniind că este foarte fragilă și este nevoie de ajutor extern.
„Situația legată de aprovizionarea cu energie a centralei continuă să fie extrem de precară. În acest moment avem energie din surse externe la centrală, dar este, așa putea spune, foarte fragilă. Avem o singură linie care alimentează centrala”, a declarat Rafael Grossi.
Ulterior, ajuns joi la Kiev, șeful AIEA a dezvăluit într-o conferință de presă că această central aparține în mod cert operatorului Energoatom, fiind o instalație de origine ucraineană.
„Pentru noi este evident că centrala aparţine (operatorului ucrainean) Energoatom deoarece este o instalaţie ucraineană”, a transmis acesta.
Din păcate, pericolul nuclear este luat în serios la un nivel extrem de ridicat, astfel că, Rafael Grossi a sugerat că tot ce se poate face în acest moment este să ofere informații și consultanță de specialitate pentru a evita producerea acestei tragedii.
„Continuăm să spunem ce trebuie făcut, adică să evităm în esenţă un accident nuclear la centrală, ceea ce rămâne o posibilitate foarte, foarte clară”, a avertizat Grossi, subliniind „condițiile insuportabile” în care funcționează.
În cadrul conferinței susținute, șeful AIEA a fost întrebat dacă va boicota procesul prin care personalul actual va fi preluat de compania rusă, Rosatom. Potrivit răpunsului oferit deacesta, prioritatea agenției pentru energie atomică a ONU este aceea de a asigura securitatea și bunăstarea personalului.
„Nu pot nici să boicotez, nici să le fac jocul. Trebuie să fac ceea ce trebuie, iar ceea ce trebuie în acest caz este în primul rând să mă uit la securitatea, siguranța și bunăstarea personalului”, a răspuns Grossi.