Șefă DSP, infectată cu virusul covid după ambele doze de vaccin. Valeria Andreescu, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj, a fost depistată pozitiv cu virusul Sars-Cov-2 la numai trei zile după ce a primit a doua doză de vaccin anti-COVID-19. Cum a fost posibil așa ceva și cum se simte acum femeia.
Valeria Andreescu, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj, a fost infectată cu virusul COVID-19 după ce a primit cele două doze ale vaccinului împotriva coronavirusului. Atât ea cât și soțul ei au fost confirmați pozitiv cu virusul Sars-Cov-2 la numai trei zile după ce au fost la rapel. Partenerul de viață al șefei DSP a fost primul care s-a simțit rău, prezentând febră și alte simptome specifice infecției COVID-19.
După ce și-au făcut, ambii, testul PCR rezultatul a fost pozitiv. Momentan, Valeria Andreescu și soțul ei se află în carantină. Imediat după aflarea acestei situații, reprezentanții Ministerului Sănătății au declarat că nu este neobișnuit ca o persoană să se infecteze imediat cu noul coronavirus, la scurt timp după ce a primit vaccinul anti-COVID-19. Explicația sună în felul următor:
„După cum o arată dovezile din studiile clinice, răspunsul imun ca urmare a vaccinării apare la circa 10-14 zile după prima administrare, iar efectul maxim (răspunsul protector maxim) apare la 7 zile după a doua administrare/ după rapel. Ceea ce înseamnă că se poate produce o infectare cu virusul SARS-CoV-2 după administrarea primei doze, întrucât acea perioadă este considerată perioadă de “fereastră imunologică”, adică perioada când încă nu a apărut răspunsul imun.”, au declarat oficialii Ministerului Sănătății pe gov.ro
Oficialii de la Ministerul Sănătății au declarat că este probabil ca asemenea situații să mai apară în viitor, la scurt timp după imunizare. Specialiștii susțin că există posibilitatea ca persoanele care au contactat COVID-19, la puțin timp după ce au primit cele două doze de vaccin, să fi fost deja infectate cu virusul Sars-COv-2 și să fie asimptomatici.
„Este posibil ca astfel de cazuri să mai apară în perioada următoare, ceea ce nu poate fi interpretat ca un eşec al vaccinării în general, al vaccinării cu produsul dezvoltat de BioNTech/ Pfizer în particular. O altă explicaţie poate fi şi aceea că persoana respectivă, despre care relatează ştirea, era, în momentul vaccinării, fie în perioada de incubaţie, fie deja infectată şi aflată în fază asimptomatică”, spun datele de pe site-ul Guvernului României.