În contextul exploziei cazurilor de COVID-19, viața pacienților infectați devine o loterie. Din păcate, multe spitalele din țară au ajuns la capacitate maximă, ceea ce reprezintă o problemă majoră cu care medicii se confruntă în această perioadă. Recent, un medic primar de la Spitalul Județean Ploiești a dezvăluit că de o perioadă bună de timp, cadrele medicale sunt obligate să aleagă pe cine să salveze, din cauza lipsei de paturi.
Situația din spitalele de stat este una disperată și fără rezolvare, aparent. Medicii au ajuns la epuizare și sunt obligați să-și depășească limitele umane, pentru a face selecția pacienților pentru supraviețuire. Medicul Violeta Tănase, șefa UPU a Spitalului Județean din Ploiești a declarat pentru Digi24 ce se întâmplă, de fapt, în secțiile de ATI.
Acolo, medicii trebuie să decidă ce viață are prioritate, în funcție de gravitatea problemelor de sănătate pe care le au și de șansele de supraviețuire, mai mari sau mai mici.
Potrivit acesteia, cei cu șanse mai mari de viață așteaptă să se elibereze un loc la Terapie Intensivă, pe când ceilalți, riscă să aștepte și 72 de ore la Primiri Urgențe.
Fiind întrebată dacă a fost nevoită să ia decizii de viață și de moarte, medicul Violeta Tănase a răspuns afirmativ fără să stea pe gânduri.
” Practic, trebuie să alegem dintre ei, în momentul în care se creează un loc sau două în Terapie Intensivă, trebuie să alegem dintre cei șase, de exemplu, care ar necesita îngrijire pe cel care pare cel mai indicat să intre pe un loc eliberat”, a spus aceasta.
Cu privire la perioada de când se află în această situație disperată, medicul a răspuns că “De două-trei săptămâni suntem în această situație critică”.
De asemenea, Violeta Tănase a mărturisit că între doi pacienți cu aceeași problemă de sănătate, prioritate va avea persoana mai tânără, din punctul său de vedere.
“Mă întrebați pe mine ca persoană? Da. Nu știu dacă este o poziție generală a colectivului, dar eu, ca medic, da”, a spus aceasta.
Șefa UPU a Spitalului Județean din Ploiești a dezvăluit cât de grea este această perioadă, mai ales că nimeni nu intervine pentru preluarea multitudinii de pacienți care se internează în Spitalul Județean Ploiești.
Violeta Tănase povestește că mulți pacienți sunt puși să aștepte câte 72 de ore la Primiri Urgențe pentru că nu sunt locuri. Aceasta trage un semnal de alarmă cu privire la respectarea restricțiilor, pe care o consideră un factor de protecție împotriva infectării cu COVID-19.
„La acest moment, eu vin de la serviciu, am ieșit la ora 20:00, și erau în Unitatea de Primiri Urgențe șase-șapte pacienți care necesitau internare în Terapie Intensivă și nu avem unde să-i plasăm.
Așa suntem la Prahova, din păcate, pentru că populația nu respectă indicațiile noastre și ale autorităților, este un județ foarte populat, cu zonă turistică, probabil astea sunt explicațiile, nu știu. Cert este că la Prahova nu stăm bine deloc”, a adăugat Violeta Tănase, pentru Digi24.