Șefa Comisiei Europene, decizie cruntă împotriva Rusiei după atacurile lansate asupra infrastructurii civile din Ucraina

de: Rosu Ioana
19 10. 2022

Atacurile Rusiei din ultimele zile nu au trecut neobservate de cei mai înalți oficiali ai UE, astfel că, în cursul zilei de astăzi, șefa Comisiei Europene a condamnt dur agresiunea armatei ruse împotriva Ucrainei. Mai mult, aceasta a considerat că atacurile cu drone iraniene și rachete asupra centralelor electrice și a altor obiective de infrastructură civilă reprezintă „acte de pură teroare”.

Rusia, privată de orice susținere internațională

În cursul zilei de miercuri, Ursula von der Leyen a acuzat public Rusia pentru toate atacurile îndreptatate asupra infrastructurii civile a Ucrainei, acte de teroare pe care le-a comparat cu crimele de război.
Mai mult, șefa Comisiei Europene susține că aceste atacuri agresive reprezintă începutul unui nou capitol nemilos al războiului.

„Ieri (marţi – n.r.) am văzut din nou cum Rusia a atacat infrastructura civilă, iar acest lucru marchează un nou capitol într-un război deja nemilos. Acestea sunt crime de război”, a declarat Von der Leyen într-un discurs în Parlamentul European la Strasbourg.

Mai mult, aceasta a considerat că toate problemele provocate intenționat pentru a lăsa cetățenii ucrianeni în mare dificultate în pragul iernii ating apogeul cruzimii la care lumea poate asista îngrozită.

Atacurile ţintite asupra infrastructurii civile cu scopul clar de a lăsa bărbaţi, femei şi copiii fără apă, electricitate şi încălzire odată cu apropierea iernii sunt acte de pură teroare şi trebuie să le numim ca atare”, a adăugat şefa CE.

Pentru ca lucrurile să fie cât se poate de clare, Ursula von der Leyen a reiterat ajutorul pe care Uniunea Europeană i le va acorda Ucrainei necondiționat, în timp ce Rusia va rămâne ca și până acum de orice avantaj economic sau militar oferit de Occident.

Republica Moldova, avertisment către Rusia

În urmă cu câteva ore, ministrul Apărării din Guvernul de la Chișinău a anunțat situațiile în care va decreta mobilizarea, în contextul creșterii tensiunilor de la graniță. Potrivit lui Anatolie Nosatîi, acest lucru se va întâmpla în cazul în care armata rusă se va apropia mai mult de granițele sale sau dacă fluxul de refugiați va crește necontrolat.

Astfel, în cazul unor schimbări radicale pe front, Republica Moldova va acționa pentru a evita posibile viitoare agresiuni din partea Rusiei.

„Pentru a trece la un așa scenariu, trebuie să fie niște schimbări radicale, în primul rând, pe frontul din Ucraina. Ceea ce ar însemna că acțiunile militare ar fi foarte aproape de hotarele Republicii Moldova, respectiv ar fi niște schimbări ce țin de migrarea refugiaților, ceea ce ar fi resimțit pentru o mișcare masivă a forțelor militare în zonele de operații.

Și atunci ar fi clar că și noi o să fim nevoiți să întreprindem măsurile respective pentru a reacționa adecvat la scenariu. Nu o să așteptăm până la ultima zi când o să fie deja târziu”, a spus oficialul moldovean în cadrul unui interviu acordat TVR Moldova.