Social-democrații au strâns rândurile după anunțul președintelui Iohannis, care a refuzat să accepte noile propuneri de miniștri.
ACTUALIZARE: PSD a făcut un pas înapoi și a renunțat la restructurarea guvernamentală, pentru că premierul Dăncilă nu ar fi fost de acord. Astfel, se merge pe varianta unor miniștri interimari la conducerea portofoliilor remaniate.
„Premierul Viorica Dăncilă va transmite în această seară președintelui Iohannis propunerile de numire a vicepremierului Ana Birchall, ministru interimar pentru portofoliul Ministerului Justiției, a ministrului Eugen Teodorovici, ministru interimar pentru portofoliul Ministerului Fondurilor Europene și a ministrului Radu Ștefan Oprea, ministru interimar pentru portofoliul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni”.
Comunicat Guvern
La scurt timp după ce președintele Iohannis a refuzat să-i numească pe miniștrii propuși de PSD, liderii social-democrați s-au adunat în biroul lui Liviu Dragnea de la Parlament. Acolo participă și reprezentanții ALDE.
PSD și ALDE pun la cale strategia pentru următoarea perioadă. Trebuie să decidă, între altele, dacă decid să vină cu noi propuneri la președintele Iohannis sau să-l sară din schemă și să demareze în Parlament procedura de reorganizarea guvernamentală.
E un plan la care PSD nu ar vrea să se ajungă, întrucât majoritatea deținută de coaliție este extrem de fragilă.
Mobilizarea s-a dat chiar în biroul lui Liviu Dragnea de la Camera Deputaților. Liderii coaliției s-au adunat acolo pentru a studia strategia pentru următoarea perioadă.
La discuții este așteptat și premierul Viorica Dăncilă. La ora redactării acestei știri în biroul liderului PSD se află deja Claudiu Manda, Șerban Nicolae – ambii de la PSD, dar și Daniel Chițoiu – de la ALDE.
PSD și ALDE au decis să renunțe la varianta trecerii prin Parlament a unei noi echipe guvernamentale. Pariul era prea riscant.
Pe hârtie, PSD și ALDE dețin majoritatea în plenul reunit. Coaliția se bazează pe 239 de voturi, cu șase în plus față de cele 233 necesare în cazul unei reorganizării guvernamentale.
De regulă, aleșii Minorităților (17 mandate) votează cu PSD-ALDE. Așadar, nu ar fi emoții, chiar dacă UDMR a anunțat că nu va vota o reorganizare a Guvernului.
Dar o surpriză poate veni nu din partea opoziției, ci chiar din interiorul PSD. În interiorul partidului, sunt unii aleși care trag și nu prea cu linia partidului. Mulți dintre aceștia sunt foștilor social-democrați ca Mihai Tudose și Adrian Țuțuianu.
Mai sunt și parlamentarii care sunt nemulțumiți de conducerea partidului și care sunt conduși de Paul Stănescu și Gabriela Firea. În această perioadă, sunt și mulți parlamentari aflați în concediu sau plecați din țară și, astfel, există riscul să nu fie adunate voturile necesare.
Tocmai de aceea, PSD ar putea decide să lase până după sărbătorile de Paște aceste planuri în Parlament. Tocmai pentru a se asigura că poate aduna toate voturile necesare.