Secretul plantelor care se hrănesc cu aer. De ce nu au rădăcini și cum reușesc să facă flori
Unele plante trăiesc doar cu aer, lucru care face munca ”grădinarului” mult mai ușoară. Este vorba despre așa-zisele plante aeriene, fără rădăcini în pământ, care cresc și fac flori hrănindu-se doar cu substanțe nutritive din aer și cu apă.
Plantele care se hrănescu cu aer: nu au rădăcini și înfloresc o singură dată, apoi mor
Plantele aeriene sunt cele mai potrivite pentru a fi crescute într-un loc mic, într-un apartament sau chiar garsonieră, având și efecte benefice asupra aerului pe care îl respirăm, purificându-l de toxine și acționând ca niște filtre vegetale în locuința ta. Rădăcinile plantelor de aer cresc deasupra solului, cele mai multe atârnând din ghivecele în care există puțin pământ spre deloc.
Există multe tipuri de plante aeriene; unele dintre ele au rădăcini terestre tradiționale, cum ar fi planta-păianjen, dar și aceasta nu se bazează pe rădăcinile sale pentru a supraviețui. Alte plante de acest gen, numite epifite, nu au nevoie deloc de pământ, ele dezvoltând rădăcini care colectează nutrimentele din aer, în vreme ce se bazează pe o altă plantă pentru sprijin. Ele sunt preferate de designerii și arhitecții peisagistici, fiindcă sunt ușor de cultivat și îngrijit, deci și de recomandat clienților.
Detalii despre cum îngrijești plantele de aer
În primul rând, aerul din casa ta trebuie să fie de bună calitate, adică trebuie să aerisești frecvent, dimineața și seara. Mai apoi, plantele trebuie poziționate în așa fel încât să aibă parte de lumină pe tot parcursul zilei. În anotimpurile calde, o umezeală ridicată în încăpere le ajută să suporte mai bine căldura.
Aceste plante trebuie udate prin vaporizare fină, o dată sau de două ori pe săptămână, cu mențiunea că iarna trebuie stropite mai rar, iar vara mai des. Partea mai puțin plăcută este că acest tip de plante au o viață relativ scurtă, de maximum cinci ani, înflorind o singură dată, apoi murind.
Ele pot fi așezate în boluri umplute cu nisip sau un alt tip de sol neutru ori chiar în vase goale, dat fiind că rădăcinile lor au doar rolul de a fixa planta în loc. Dacă le așezi în grădină sau pe terasă, trebuie să știi că acestea nu rezistă la temperaturi mai mici de minus 10 grade Celsius. În cele din urmă, după ce le găsești un loc potrivit în care acestea să aibă parte de toate condițiile pentru un trai bun, nu prea mai ai de ce să-ți bați capul cu îngrijirea lor, deoarece își cam poartă singure de grijă.