26 ian. 2024 | 14:28

Secretul pentru un ceai perfect. De ce contează mult ceaşca folosită, specialiştii îşi dezvăluie tainele

Diverse
Secretul pentru un ceai perfect. De ce contează mult ceaşca folosită, specialiştii îşi dezvăluie tainele
Secretul pentru un ceai perfect. De ce contează mult ceaşca folosită, specialiştii îşi dezvăluie tainele

Ceaiul este una dintre cele mai iubite băuturi, mai ales în sezonul rece, când simțim nevoia de ceva care să ne încălzească. Puțini știu, însă, de ce contează atât de mult ceașca în care îl preparăm. Specialiștii au dezvăluit secretul acestui preparat și modul corect de preparare.

Care este cana perfectă pentru ceai

Chimistul Michelle Francl, un profesor de la Bryn Mawr College din Statele Unite, afirmă că a descoperit secretele pregătirii unei cești perfecte de ceai. Cu toate că ceaiul este adânc înrădăcinat în cultura britanică, conform profesorului Francl, prepararea acestuia necesită o abordare neconvențională.

Substanța sfaturilor neobișnuite ale profesorului Francl gravitează în jurul alegerii unei căni scurte, da robuste, preferinței pentru frunzele de ceai în locul pungilor tradiționale și utilizării laptelui cald pentru a reduce riscul de caș. Cu toate acestea, sugestia sa cea mai distinctivă implică adăugarea unui praf de sare în băutură, pentru a „reduce amărăciunea.”

Pentru a ajunge la aceste recomandări, profesorul Francl a analizat în detaliu numeroase lucrări de cercetare și texte antice care acoperă o perioadă de peste 1.000 de ani. Adăugarea de sare este justificată de conținutul său de ioni de sodiu, care se spune că blochează mecanismul chimic responsabil de gustul amar al ceaiului.

1. Mai exact, soluția este adăugarea unui praf de sare – ionul de sodiu din sare blochează mecanismul chimic care face ca ceaiul să aibă gust amar.

2. Încălzirea laptelui și adăugarea lui a doua – acest lucru va reduce șansa de coagulare și va controla mai bine viteza cu care ceaiul se răcește.

3. Înmuierea pliculețelor de ceai rapid, dar cu multă înmuiere și stoarcere – pentru a reduce gustul acru provocat de cofeina care se dizolvă lent în apă.

Cum se face corect ceaiul

Apelează la apă purificată în loc de apă de la robinet în procesul de preparare a ceaiului. Clorul prezent în apa de consum poate altera gustul băuturii, iar pentru a observa această diferență, nu este necesar să fii un expert în degustare. Experimentează cu apa plată sau purificată și vei simți imediat schimbarea.

Chiar dacă plicurile de ceai cu pulbere par mai practice, deoarece pot fi folosite oriunde și oricând, specialiștii susțin că ceaiurile cele mai sănătoase, delicioase și aromate sunt cele achiziționate în forma lor naturală, uscată. Chiar dacă pregătirea lor necesită mai mult efort, prin strecurarea ceaiului înainte de consum, gustul savuros obținut merită cu prisosință acest „sacrificiu” minor.

Este greșit să adaugi frunzele sau plicurile de ceai în apa care fierbe. Ceaiul trebuie adăugat după ce apa a atins punctul de fierbere și lăsat să se infuzeze în liniște timp de câteva minute. Fierberea poate duce la pierderea aromei autentice a ceaiului, precum și a nutrienților esențiali pentru sănătate.

Află și: Când se pun frunzele în apă pentru un ceai de senzaţie. Aşa îl bei doar la ceainării, greşeala mare pe care o poţi face

Nu lăsa niciodată ceaiul să infuzeze în apă pentru perioade îndelungate sau pe durata întregii sale consumări. De regulă, ceaiurile ar trebui lăsate să infuzeze între 3 și 5 minute, dar timpul poate varia în funcție de sortimentul sau combinația de plante alese. Este recomandat să respecți întotdeauna indicațiile de pe ambalaj.

Dacă timpul de infuzie este prea scurt, plantele nu își vor dispersa aromele corespunzător în apă, iar dacă este prea lung, există riscul să obții un gust neplăcut și amărui.

Pentru a te bucura cu adevărat de gustul autentic al ceaiului pe care îl consumi cu atâta plăcere, renunță să-l îndulcești sau, în cazul în care o faci, înlocuiește zahărul cu miere, care completează și intensifică perfect aromele din băutură.

Cel mai periculos ceai

Desigur, chiar dacă ceaiurile din plante sunt considerate sănătoase, experții avertizează împotriva consumului lor zilnic pe termen lung. Medicii subliniază riscul asociat atunci când oamenii aleg să consume același tip de ceai în mod constant pe o perioadă îndelungată.

Se recomandă consumul moderat, de aproximativ o cană sau două de ceai pe zi, cu condiția să se varieze tipurile de ceai consumate. Este important să nu se consume același tip de ceai în fiecare zi.

Citește și: Testul care te definește. Cum ții ceașca de cafea sau de ceai în mână?

Au fost raportate cazuri în care pacienții au prezentat anumite probleme de sănătate și, după discuții cu medicul, s-a descoperit că aceștia consumaseră același tip de ceai timp de 5-10 ani, ceea ce a dus la reacții adverse în organism. Prin urmare, diversificarea consumului de ceaiuri poate contribui la menținerea unei stări de sănătate echilibrate.

„Dacă un om consumă un timp îndelungat în mod repetat ceai de sunătoare, după câţiva ani, ceaiul acesta poate induce nişte dureri pe traiectul nervilor periferici. Sigur că aceste dureri nu reprezintă în realitate o boală, ele dispar odată ce obiceiul acesta dispare, dar pot preta la confuzii foarte mari. Se pot confunda cu o nevralgie, cu o sciatică, cu reumatisme”, arată prof.univ.dr. Pavel Chirilă, medic primar medicină internă.

În plus, un consum excesiv de coada-calului poate genera o acumulare exagerată de siliciu, favorizând depunerea diferitelor cristale în organism și formarea ezocstozelor. Pe de altă parte, salvia, fiind o plantă estrogenică, conține fitoestrogeni, iar consumul excesiv al acesteia de către femei, în special înainte de perioada menopauzei, poate determina fenomene de hipoestrogenism.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Cum se denunțau vecinii unii pe alții la Securitate:„Aflându-se în casă, cu ușa deschisă, s-a exprimat într-un mod imposibil de reprodus la adresa tov. Ceaușescu“
Click.ro
Ultimele mesaje trimise de pe front de soldații ruși. „E un munte de cadavre”. Mărturii cutremurătoare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
O mai ții minte pe Esmeralda? Au trecut 27 de ani de la rolul care a făcut-o celebră pe actrița Leticia Calderon, iar viața ei a bătut orice telenovelă! Cum arată azi, la 56 de ani, frumoasa actriță / FOTO
Unica.ro
Atenție la banii din portofel! S-ar putea să fie falși. Ce se întâmplă
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
S-a stins din viață marele actor. Lumea toată l-a iubit: Nu e corect, merita mai mult timp!
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Rezultate Loto azi, 22 decembrie 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro