Secretul pentru mămăliga perfectă. Ce să adaugi la fiecare 5 minute când o fierbi

de: Sabina Anastasia
07 11. 2022

Secretul pentru mămăliga perfectă. Preparatul tradițional este folosit, în general, ca înlocuitor pentru pâine. Chiar dacă are o istorie îndelungată, pe vremuri fiind considerat o mâncare de bază în rândul țăranilor, nu toate gospodinele știu cum să gătească corect acest preparat. Vezi ce trebuie să adaugi în compoziția ce fierbe, la fiecare cinci minute.

Secretul pentru mămăliga perfectă

Chiar dacă, odată, mămăliga era consumată de către țărani, acum și gospodinele de la oraș obișnuiesc să prepare acest fel de mâncare. Nu există o rețetă fixă de mămăligă. Bucătăresele pot jongla cu ingredientele pe care le adaugă în compoziție în funcție de propriile lor gusturi. Totuși, există câteva reguli de bază ce ar trebui respectate ca rezultatul final să fie reușit.

Pentru a obține o mămăligă fermă, dar nu prea înecăcioasă, trebuie urmată regula 1:4. Aceasta presupune adăugarea unei căni de mălai la fiecare patru căni de apă. Dacă nu îți place ca mâncarea să fie fermă, ci preferi una cu consistență mai cremoasă, aplică regula 1:5, adică o cană de mălai la cinci căni de apă.

Secretul pentru mămăliga perfectă nu este, însă, acesta. Pentru a obține cea mai bună mămăligă, la fiecare cinci minute, trebuie să adaugi în compoziție apă fiartă în prealabil. Nu se adaugă toată apa de la început. În rândurile de mai jos îți vom explica, pas cu pas, cum poți găti rapid mămăligă. Așa faci o mămăligă cremoasă!

Rețetă mămăligă, explicată pas cu pas

Ingrediente:

  • 5 căni de apă;
  • 1 cană făină de porumb;
  • 1 lingură unt;
  • 1 linguriță sare grunjoasă;
  • brânzeturi (opțional, după preferință).

Mod de preparare:

  1. Se pun la fiert, într-un ceaun încăpător, trei căni de apă cu sare.
  2. Se pun la fiert, separat, restul de două căni de apă.
  3. Se cerne făina de porumb de două ori.
  4. Se adaugă făina de porumb în apa cu sare, când aceasta începe să dea în clocot.
  5. Se amestecă compoziția continuu până când făina a fost încorporată în apă și se micșorează flacăra.
  6. Se adaugă câteva linguri de apă clocotită, din cele două căni de apă fiartă și se amestecă.
  7. Se repetă pasul precedent până când apa este absorbită în totalitate.
  8. Se adaugă untul – doar când mămăliga a căpătat consistența dorită.
  9. Se adaugă brânzeturile și se amestecă mămăliga până la obținerea unei compoziții omogenizate.

Mămăliga se poate servi atât caldă, cât și rece. Se poate servi cu brânză, lapte, mâncare de urzici cu usturoi și hrean, fasole și altele. Țăranii obișnuiesc să consume mămăliga rece dimineața, la micul dejun, cu ouă calde. Poftă bună!