Secretul pentru gogoșarii cu conopidă. Ce trebuie să faci neapărat din acest moment

de: Dumitrache Diana
31 10. 2020

Gospodinele au cam terminat de pus murăturile, conservele, gemurile şi compoturile, însă începutul lunii noiembrie este momentul perfect pentru a pune gogoşarii cu conopidă în oţet. Dacă nu ai încă o reţetă de care să fii mulțumit, atunci noteaz-o cu încredere pe cea de mai jos!

Reţeta celor mai buni gogoşari cu conopidă

Gogoşarii în oţet cu conopidă sunt o adevărată delicatesă. Aceștia merg de minune pe mesele de sărbătoare, alături de fripturi gustoase sau chiar de o iahnie de fasole cu afumătură. Foarte bine merg și pe mesele zilnice.

Deşi reţete se găsesc din plin, cea de mai jos îţi garantează că gogoşarii rămân tari, crocanţi şi au o savoare aparte. De asemenea, ei rezistă nemaipomenit peste iarnă şi nu au niciun fel de conservant. Secretul lor constă în adăugarea hreanului, acesta având rolul de a da o aromă specială preparatului, dar şi de a ajuta la conservare.

Cei mai buni gogoșari cu conopidă

Serviți aceste murături ca parte a unui aperitiv, alături de roșii proaspete, măsline, pâine proaspătă și hummus. Sunt, de asemenea, gustoase alături de carnea la grătar.

Iată care sunt ingredientele necesare pentru a prepara gogoșari cu conopidă la oțet și care este secretul acestor murături:

  • 3 kg jumătate de gogoșari
  • 1 conopidă
  • 1 litru de oțet
  • 180 de grame de zahăr
  • 200 ml de ulei
  • 25 g de grame sare
  • o rădăcină hrean
  • piper boabe
  • foi de dafin
  • 1 cană cu apă.

Modul de preparare al gogoșarilor la oțet

Înainte de a ne apuca să preparăm gogoșari cu conopidă la oțet este necesar să pregătim borcanele. Acestea se spală foarte bine cu apă caldă și se lasă la uscat. Se pregătesc și capace adecvate pentru fiecare borcan, probând ca acestea să fie potrivite și în stare bună.

Următorul pas este reprezentat de spălarea gogoșarilor. Aceștia se spală foarte bine în 2-3 ape, apoi li se scoate cotorul și se scutură foarte bine de eventualele semințe care mai rămân. Ei pot fi tăiați în 4 sau  felii mai groase. Se spală foarte bine și conopida și se desface în buchețele mici.

Pregătirea compoziției cu oțet pentru gogoșarii cu conopidă

Se pregătește compoziția cu oțet într-o oală mai largă. Pentru asta este nevoie să amestecăm următoarele ingrediente: cana cu apă, litrul de oțet, cei 200 ml ulei, cele 180 grame de zahăr, cele 25 de grame de sare, boabele de piper și foile de dafin. Acestea se amestecă bine, după care se pune oala la foc. În momentul în care începe să fiarbă se adaugă 2 mâini de gogoșari și o mână de conopidă. Se lasă să dea 2-3 clocote, pentru câteva secunde și apoi se scot. Se procedează astfel până se termină gogoșarii și conopida.

După ce se scot se așază imediat în borcane și printre ei se pun și felii din rădăcina de hrean care a fost curățată în prealabil și tăiată rondele. Peste ele, în borcane se toarnă compoziția de oțet fierbinte, după care se pune capacul borcanelor. Se așază într-o pătură și se țin învelite până a doua zi, când se duc la loc răcoros, în cămară sau în beci.