Secretul pentru facturile mai mici la curent în România. Toți oamenii pot scăpa de minimum 100 de lei pe lună

Secretul pentru facturile mai mici la curent în România. Toți oamenii pot scăpa de minimum 100 de lei pe lună
Cum să ai facturi mai mici la curent: ce trebuie să știe toți românii?

Care este secretul facturilor mai mici la curent? Ce trebuie să știe toți românii? Poți să scapi de minimum 100 de lei pe lună. La ce detalii trebuie să fii atent și ce trebuie să faci? Te va ajuta foarte mult să economisești.

Cum să ai facturi mai mici la curent: ce trebuie să faci?

Un studiu arată că românii au cele mai calde locuințe din Europa. Pentru a putea face economie, trebuie să setăm termostatul în funcție de camera în care stăm. România are în prezent cel mai mare preț la gaze naturale din Europa, iar seria de scumpiri adusă în prim-plan românilor i-a făcut pe unii să nu mai poată duce pasul cu cheltuielile.

Facturile au bubuit, dar în același timp românii vor să se bucure de căldură mare în casele lor. Potrivit unui studiu făcut de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, factura la gaze se poate reduce în fiecare lună cu 6 procente. Acest lucru se poate întâmpla dacă românii ar accepta cu un singur grad mai puțin în casă.

Calculul arată că economia lunară poate fi de peste 100 de lei în cazul unui apartament cu două camere, cu o suprafață de 45 de metri pătrați. Țările din Europa pare că au făcut de mult timp aceste calcule și preferă să stea în case mai reci și să nu aibă confortul unor haine foarte subțiri în interior, spre deosebire de noi.

Studiul vizează opt țări de pe continent și arată că temperatura medie din dormitoarele noastre este de 22.2 grade Celsius, iar ale cehilor, italienilor sau suedezilor trece puțin peste 19 grade Celsius.

Ce arată calculele?

Cele mai reci sunt de departe casele germanilor și ale englezilor, unde termometrele indică puțin peste 18 grade Celsius. Constantin Cilibiu, profesor la Facultatea de Inginerie a Instațiilor din cadrul Univerității Tehnice din Cluj-Napoca, declară că orice grad în minus înseamnă o scădere cu 6% a facturii de încâlzire.

„Avem de la 23 la 22, deci practiv reducem de la 177.19 kWh la 167.84, ceea ce înseamnă 9.35kWh MP la suprafața de 45 de MP avem 420 kWh pe care îi înmulțim cu prețul și avem undeva aproape 110 lei pe un singur grad”, a explicat profesorul UTCN, pentru stirileprotv.ro

Unii români au început să facă asta deja

„Anul trecut poate ne-am permis să avem 24 de grade în casă, anul acesta am avut și 21 și mai puțin si îl mai oprim în așa fel încât consumul să fie cât mai mic și să ne coste cât mai puțin”, a spus o femeie din Constanța.

„Mi-am dat seama că e mai eficient să o țin pe 20. Pot să pun un hanorac pe mine sau ceva. Când plec de acasă, de obicei, o las pe 18 grade și atunci când ajung de la serviciu sau de unde sunt plecat o dau înapoi pe 20 de grade”, a spus un bărbat din Cluj.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI